Први фискални рачуни у Брчком могући већ у јануару

Милијана Латиновић
Први фискални рачуни у Брчком могући већ у јануару

Брчко - Комисија за фискализацију у Брчко дистрикту расписала је јавни позив за избор најповољнијег заступника опреме, а прве фискалне касе могле би већ у јануару бити уведене у продавнице и угоститељске објекте.

Предсједник Комисије за фискализацију у Брчко дистрикту Сафет Ризвановић каже за “Глас Српске” да јавни позив, који је расписан прошле седмице, остаје отворен 15 дана, након чега слиједи избор овлашћеног заступника фискалне опреме.

- Шансу имају само овлашћени произвођачи и дистрибутери фискалних каса, штампача и друге опреме који су регистровани у Дирекцији за финансије Брчко дистрикта. Неопходно је да посједују техничке и кадровске потенцијале, да имају референце и одређену финансијску стабилност, обезбиједе неопозиву гаранцију на своје производе и сервис на територији дистрикта - рекао је Ризвановић.

Он је додао да је у току израда правилника о динамици фискализације, јер је немогуће да сви обвезници буду фискализовани истог дана.

- На територији Брчко дистрикта биће уведено око 5.000 фискалних уређаја. Динамика се одређује сходно значају и приоритетима, а међу првима биће фискализована предузећа која се баве трговином на мало и угоститељски објекти. Прве фискалне касе могле би бити уведене већ у јануару - рекао је Ризвановић.

Истакао је да је значај увођења фискализације вишеструк, да ће омогућити сузбијање сиве економије, поуздано евидентирање промета у реалном времену, као и избјегавање нелојалне конкуренције и преферирање безготовинског промета. Ризвановић наглашава да је, осим увођења фискалних каса, неопходно анимирати јавност и развити пореску културу потрошача.

- Ништа неће имати смисла без подизања свијести јавности о значају увођења фискализације, али и контроле пореских органа. Само тако ћемо остварити повећање пореза на доходак и повећање броја пореских обвезника у систему ПДВ-а - додао је Ризвановић.

Раније је прописано да ће од фискализације бити ослобођена пољопривредна газдинства, занатлије које се баве старим и умјетничким занатима, те они који порез на доходак плаћају у паушалном износу.

Различит третман

Начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Ратко Ковачевић истиче да сви порески обвезници у БиХ нису једнако третирани зато што обвезници у РС и ФБиХ одавно имају фискалне касе, а у Брчко дистрикту још немају.

- Највећи број извјештаја о постојању основа сумње да је учињено неко од кривичних дијела из области индиректних пореза, које је УИО прослиједио надлежним тужилаштвима у БиХ, односи се управо на обвезнике који имају сједиште у Брчко дистрикту. Из тог разлога, као и због чињенице да сви обвезници у БиХ морају бити једнако третирани, УИО сматра да фискализација у овом дијелу БиХ мора бити што хитније уведена - рекао је Ковачевић.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана