Прва нафтна бушотина у мају у Обудовцу

Марина Чигоја
Прва нафтна бушотина у мају у Обудовцу

Бањалука - Бушење прве нафтне бушотине у Републици Српској требало би да почне крајем маја у селу Обудовац, а крајем трећег квартала започеће процес бушења и друге бушотине на територији Бијељине, рекао је министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић.

Ковачевић каже да су досадашњи резултати спроведених сеизмичких испитивања “Јадран нафтагаса” веома охрабрујући и да су на основу тих резултата дефинисане двије потенцијалне зоне са аспекта проналаска комерцијалних лежишта нафте и гаса у региону Посавине и Семберије.

- Унутар тих зона “Јадран нафтагас” је у фебруару ове године лоцирао прве двије истражне бушотине. Према информацијама које је доставило ово предузеће, бушење прве бушотине можемо очекивати крајем маја у селу Обудовац, а крајем трећег квартала започеће процес бушења и друге бушотине на територији Бијељине - рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да је у досадашње активности “Јадран нафтагас” уложио око 14,8 милиона КМ, док ће у 2013. години бити уложено још око 25,5 милиона КМ.

- Истраживањем нафте и гаса започео је нови инвестициони циклус у Републици Српској којем је претходила процедура додјеле концесије. Пројекат истраживања и експлоатације нафте и гаса предвиђа инвестицију од око 345 милиона КМ и отварање око 500 нових радних мјеста у процесу експлоатације - рекао је Ковачевић.

Директор “Јадран нафтагаса” Предраг Радановић рекао је раније да прелиминарни резултати говоре о укупним резервама од око десет милиона тона нафте на територији Српске.

Предузеће “Јадран-нафтагас”, као заједничко предузеће Нафтне индустрије Србије и руске компаније “Зарубежњефт” и Министарство индустрије, енергетике и рударства потписали су 26. септембра 2011. године уговор о концесији за истраживање и коришћење сирове нафте и гаса на територији Српске, којим се ова компанија обавезала да ће у истраживање угљоводоника у Српској уложити 229 милиона долара, од чега 40,7 милиона за истраживања и 188,3 милиона долара за експлоатацију.

Значај

Ковачевић је нагласио да ће реализацијом овог пројекта Република Српска добити много, а да ће прије свега, обезбиједити енергетску сигурност и стабилност.

- Промијениће се геостратешки положај РС у позитивном смислу. Повећаће се пуњења буџета РС и фондова, а истраживање и експлоатација нафте и гаса такође ће утицати на повећање броја запослених и потражњу за кадровима из области рударства и нафтне геологије, али и других пратећих струка. Реализација пројекта утицаће и на развој инфраструктуре и развојне планове локалних заједница у којима ће се одвијати конкретне активности - нагласио је Ковачевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана