Прва јаја отишла у Хрватску

Милијана Латиновић
Прва јаја отишла у Хрватску

ДОЊИ ЖАБАР - Компанија “Агрекс” из Доњег Жабара извезла је првих 300.000 комада јаја за прераду у Хрватску, чиме је и званично почео пласман на тржиште Европске уније.

Потврдио је то за “Глас Српске” директор “Агрекса” Предраг Миличић, нагласивши да већ припремају нову пошиљку за још једног партнера из Хрватске, која би требало идуће седмице да буде испоручена.

- Нову годину започели смо изласком на европско тржиште, што нам даје вјетар у леђа и наду да би ова година требало да буде боља од прошле. Прва пошиљка од 302.000 комада јаја отишла је у уторак у Хрватску. Сматрам да ће извоз обезбиједити стабилизацију ове производње у БиХ, јер ћемо тржишне вишкове, којих често има, од сада рјешавати на квалитетнији начин - рекао је Миличић и подсјетио да је ова компанија крајем прошле године добила званичну потврду из Брисела да је “Агрекс” једини из БиХ на листи извозника јаја за прераду.

Миличић је истакао да отварање европског тржишта значи да је “Агрекс” постао значајан играч на европском терену.

- Овај посао значи излазак на тржиште коме гравитира око 500 милиона људи, а то није мали број. С обзиром на то да је производња конзумних јаја наш главни посао, док чекамо дозволу за пласман конзумних јаја, ово сматрамо првим и веома значајним кораком ка томе. Очекујем да ће и конзумна јаја до краја ове године кренути ка Европи - казао је Миличић. 

Додао је да су у току и преговори са аустријском и италијанском фабриком, те да очекује да ти послови буду реализовани у априлу или мају.

- Имајући у виду производњу јаја у нашем предузећу, очекујем да ћемо на годишњем нивоу на европско тржиште пласирати око десет милиона комада јаја “Б” категорије, што је око десет одсто укупне производње - рекао је Миличић.

Нагласио је да је извоз јаја за прераду веома значајан, како за  “Агрекс”, тако и за домаћи индустрију живинарства јер у БиХ нема фабрике за прераду јаја у јајчани прах, који се користи у производњи кондиторских производа и има рок трајања и до двије године.

Од позиције на новом тржишту зависиће, додао је Миличић, и проширење обима пословања, као и запошљавање нових радника у “Агрексу”.

Зелено свјетло за извоз јаја “Б” категорије БиХ је од Европске комисије добила још у јулу прошле године, међутим, због захтјевних процедура пласман робе није био могућ све до сада.


 

Кокошке 

Предраг Миличић је рекао да “Агрекс” у идућем периоду намјерава да инвестира у производњу.

- Озбиљан проценат у нашој производњи чине јаја из слободног узгоја. Међутим, веома брзо ћемо покренути систем производње конзумних јаја, гдје ће кокошке, осим слободног кретања унутар фарме, што је сада случај, имати специјалне испусте на затворене зелене површине, односно “натура производњу” - појаснио је Миличић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана