Привреда зарадила 2,25 милијарди КМ

Милијана Латиновић
Привреда зарадила 2,25 милијарди КМ

БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона није успјела лани да помрси конце баш свим привредницима, што потврђује раст нето добити од око 332 милиона КМ, међутим, горак укус оставља податак да има и оних који нису успјели да испливају из кризе па су завршили у минусу тешком скоро 600 милиона марака.

У Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) наводе да су финансијске извјештаје за прошлу годину предала 10.442 правна лица, што је за 197 више у односу на годину раније. У структури предузећа већину или 43,21 одсто чинила су мала предузећа.

Према њиховим подацима, укупни приходи износили су 24,4 милијарде марака, што је за 15,75 одсто више у односу на годину раније. Истовремено порасли су и укупни расходи за 16,33 одсто и износили су 22,5 милијарди марака.

- Укупан нето добитак износио је 2,25 милијарди марака, што је за 17,25 одсто више у односу на 2020. годину - показују подаци АПИФ-а. Осим тога, лани је порастао и нето губитак за 62,84 одсто и износио је нешто више од 599 милиона марака. 

Привреда је лани увећала и капитал за око шест процената те је износио нешто више од 23 милијарде марака.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је за “Глас” да и ови подаци показују да је прошла година била година опоравка домаће привреде након проблема узрокованих пандемијом вируса корона.

- Ако посматрамо структуру предузећа која су остварила нето добитак, међу 100 највећих мали број је оних из прерађивачке индустрије. С друге стране, видимо да је порастао и нето губитак и очигледно је да поједина предузећа, нажалост, због сложених услова пословања нису успјела да се изборе са свим проблемима, што је узроковало пад - рекао је Благојевић.

Економиста Горан Радивојац рекао је за “Глас Српске” да је ово логичан резултат имајући у виду све потешкоће пословања са којима се привреда сусрела усљед пандемије вируса корона.

- И много успјешније, јаче и боље привреде од наше су патиле због недостатка сировине и нефункционалности тржишта. Приоритет је био сачувати здравље и животе људи, тако да је овакав резултат привреде добрим дијелом очекиван. Каква је ситуација била, добро смо и прошли - истакао је Радивојац.

Обавезе

Према подацима АПИФ-а, дугорочне обавезе прошле године износиле су 6,7 милијарди марака и смањене су за 2,02 одсто у односу на 2020. годину, док су краткорочне обавезе повећане за 10,69 одсто и износиле су 11,6 милијарди марака. Коефицијент текуће ликвидности износио је 1,2, што је више у односу на 2020. годину, када је износио 1,1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана