Привреда ће расти споријим темпом

Маријана Миљић
Привреда ће расти споријим темпом

Бањалука - Свјетска банка снизила је прогнозу раста бруто домаћег производа (БДП) БиХ за ову и идуће двије године, а као највеће ризике за економију издвојила је фискални сектор и политичку нестабилност.

Стручњаци Свјетске банке снизили су ранију прогнозу економског раста за ову годину са 3,2 одсто на три процента. Песимизам за наредну годину је још већи и умјесто раније прогнозираних 3,7 процента сада очекују раст од 3,2. За идентичан број процентних поена снижена је и процјена раста БДП-а за 2019. годину - са четири на 3,5 одсто.

- Економски раст БиХ биће далеко нижи од шест одсто, колико је потребно да би до 2037. године био достигнут ниво прихода Европске уније - истакли су у Свјетској банци.

Стручњаци ове међународне финансијске институције у дијелу извјештаја који је посвећен БиХ нагласили су да је фискални сектор највећа пријетња за економски раст БиХ, јер га карактеришу високе стопе пореза и неефикасни модели јавне потрошње. Пажњу су скренули и на политичку нестабилност, која се свакодневно сервира грађанима.

-  Политичка несигурност такође може закочити реформску агенду и то је највећи ризик за средњорочне изгледе економије - наведено је у извјештају Свјетске банке.

У извјештају је упозорено и на проблем незапослености са посебним акцентом на младе и наглашено да БиХ, упркос паду броја оних који траже посао, још има висок проценат незапослених.

Економиста Горан Радивојац истиче да на економију БиХ поред унутрашњих фактора утиче и њено најближе окружење, односно Европска унија.

- Нелогично је очекивати да БиХ у неком привредном развоју напредује, док еврозона као њено најзначајније тржиште стагнира. Због тога се треба фокусирати и на екстерне факторе иако порески систем игра битну улогу, али није пресудан за раст економије. Извоз који би подстакао привредни раст зависи од тражње у еврозони. То превасходно утиче на економски раст и развој земље - казао је Радивојац. Нове процјене Свјетске банке оцијенио је реалним наводећи да се може очекивати да БиХ у овој и идуће двије године оствари те стопе раста БДП-а.

Инфлација

Стручњаци Свјетске банке навели су да ће доћи до инфлације потрошачких цијена од 0,9 одсто у овој након забиљежене дефлације од 0,8 одсто у 2016. години. Такође, наводе да ће инфлација у идућој години убрзати на 1,4 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана