Приноси меда најлошији у посљедњих десет година, зато му расте цијена

Срна
Foto: Архива

ТРЕБИЊЕ - На подручју источне Херцеговине приноси меда ове године су били скромни, па је ова година једна од најлошијих у посљедњој деценији када је ријеч о медобрању, рекао је Срни предсједник Удружења пчелара "Леотар" из Требиња Обрад Нинковић.

Нинковић је рекао да су главне паше на подручју источне Херцеговине изневјериле, па се пчелари не могу похвалити значајнијим приносима меда.

"Сваки пчелар који је изврцао седам-осам килограма меда, може да каже да је добро прошао, а кад се узме у обзир да је просјек ранијих година био 20 до 25 килограма по пчелињем друштву онда се види колико је ова година лоша", навео је Нинковић.

Узрок томе је, сматра он, хладно прољеће, али и дуготрајна суша у Херцеговини.

Он је додао да ће због тога на тржишту бити оскудица меда, што ће вјероватно проузроковати раст цијене, будући да она зависи од односа понуде и потражње.

"У овом тренутку потражња за медом је веома велика. Они пчелари који су до сада продавали мед у току цијеле године, мислим да ће испразнити своје залихе до краја ове године, ако то већ нису учинили", рекао је Нинковић.

Он је навео да се цијена меда у малопродаји креће од 20 марака по килограму, па навише.

"Неки пчелари су подигли ту цијену на 25 марака, али испод 20 марака у малопродаји се не може наћи килограм квалитетног херцеговачког меда", рекао је Нинковић и додао да је епидемија вируса корона проузроковала повећану потражњу меда, с обзиром на то да је мед јача имунитет.

Нинковић је истакао да је херцеговачки мед посебно љековит зато што пчеле узимају нектар из дивље паше, од тога је више од 300 врста љековитог биља.

"Ми смо у предности зато што наше пчеле узимају нектар из нетакнуте природе. То је разлог зашто је херцеговачки мед квалитетан и признат на свјетском тржишту", рекао је Нинковић.

Појава лажног или патвореног меда на тржишту који у својим састојцима садржи и отровне, канцерогене супстанце је проблем са којим се суочавају херцеговачки пчелари, навео је Нинковић.

"Патворени мед је глукозни и фруктозни сируп од кукуруза који је обојен са одређеним ароматима и који се, нажалост, не може утврдити без хемијске анализе да ли је прави мед. Зато је моја порука свима да мед купују од пчелара којима вјерују", рекао је Нинковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана