Прикупљена средства за обнову споменика за страдалу дјецу из Поткозарја

Срна
Foto: Срна

КОЗАРСКА ДУБИЦА- Прикупљена су средства за обнову и надоградњу споменика за 69 малишана из поткозарског краја које су усташе у току Другог свјетског рата одвеле из породичних домова у близину Мађарске границе и оставили их да умру од глади и болести у напуштеним шталама, рекао је предсједник СПКД "Просвјета" из Козарске Дубице Зоран Синкић.

Синкић је рекао да је прошле седмице обишао гробље у селу Носковачке Дубраве и прецизирао с извођачима радова обнову и надоградњу споменика како би се дао допринос очувању културе сјећања.

"Прикупљена су средства и сви радови биће завршени до 20. августа када се планира помен овој невиној дјеци. Домаћини, Вијеће Српске националне мањине града Вировитице, позива све који могу и осјећају потребу да дођу, те учествују у помену", рекао је Синкић.

Он је навео да је на располагању за све потребне информације заинтересованима за одлазак, те истакао да очекују долазак владике пакрачко-славонског Јована и предсједника општине Смедеревска Паланка Николе Вучена на помен.

Синкић је прецизирао да је укупна цијена свих радова била око 4.500 евра, а да је највећи допринос дала породица Николе Вучена, чији преци су из поткозарског краја.

"Помогли су и Илијана Николић, Алан Зељић, Душан Балабан, Небојша Тешановић и Горан Каурин. Многи су се јавили и жељели да помогну, али ми смо им се захвалили јер смо потребан износ за ово велико и вјечно дјело веома брзо скупили", рекао је Синкић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана