Prikupljena sredstva za obnovu spomenika za stradalu djecu iz Potkozarja

Srna
Foto: Srna

KOZARSKA DUBICA- Prikupljena su sredstva za obnovu i nadogradnju spomenika za 69 mališana iz potkozarskog kraja koje su ustaše u toku Drugog svjetskog rata odvele iz porodičnih domova u blizinu Mađarske granice i ostavili ih da umru od gladi i bolesti u napuštenim štalama, rekao je predsjednik SPKD "Prosvjeta" iz Kozarske Dubice Zoran Sinkić.

Sinkić je rekao da je prošle sedmice obišao groblje u selu Noskovačke Dubrave i precizirao s izvođačima radova obnovu i nadogradnju spomenika kako bi se dao doprinos očuvanju kulture sjećanja.

"Prikupljena su sredstva i svi radovi biće završeni do 20. avgusta kada se planira pomen ovoj nevinoj djeci. Domaćini, Vijeće Srpske nacionalne manjine grada Virovitice, poziva sve koji mogu i osjećaju potrebu da dođu, te učestvuju u pomenu", rekao je Sinkić.

On je naveo da je na raspolaganju za sve potrebne informacije zainteresovanima za odlazak, te istakao da očekuju dolazak vladike pakračko-slavonskog Jovana i predsjednika opštine Smederevska Palanka Nikole Vučena na pomen.

Sinkić je precizirao da je ukupna cijena svih radova bila oko 4.500 evra, a da je najveći doprinos dala porodica Nikole Vučena, čiji preci su iz potkozarskog kraja.

"Pomogli su i Ilijana Nikolić, Alan Zeljić, Dušan Balaban, Nebojša Tešanović i Goran Kaurin. Mnogi su se javili i željeli da pomognu, ali mi smo im se zahvalili jer smo potreban iznos za ovo veliko i vječno djelo veoma brzo skupili", rekao je Sinkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana