При крају попис имовине "Униса"

Милијана Латиновић
При крају попис имовине "Униса"

ДЕРВЕНТА - Попис имовине у дервентској Фабрици цијеви "Унис" је при крају, након чега ће процјенитељи утврдити вриједност пописаних ствари, о чему ће повјериоци бити обавијештени на првој сједници Скупштине која је заказана за 24. март у Окружном привредном суду у Добоју.

Потврдио је то за "Глас Српске" стечајни управник "Униса" Лазо Ђурђевић, нагласивши да ће сутра упутити захтјев судији за ангажовање процјенитеља који ће утврдити вриједност пописане имовине.

- Свима је добро познато да је план реструктурирања предузећа усвојен на 400 милиона марака обавеза, док је процијењена имовина предузећа око 35 милиона марака. Намириће се банке које имају хипотеке, а да ли ћемо успјети ишта извући за раднике, видјећемо - рекао је Ђурђевић.

Додао је да је од отварања стечаја у овом некадашњем привредном гиганту 17. децембра прошле године успио да пошаље обавјештења на адресе 403 повјериоца.

- Управа предузећа је покупила документацију, не знам ни колико је тачно повјерилаца. Многе пошиљке су ми се вратиле, јер су адресе нетачне - казао је Ђурђевић и додао да приводи крају извјештаје о пријављеним потраживањима повјерилаца, о чему ће се изјаснити на заказаном рочишту.

Предсједница Синдикалне организације "Униса" Радослава Миланковић каже да им је социјални програм Владе РС за збрињавање радника једина нада.

- Очекујемо да ћемо бити обухваћени тим програмом, да нам бар буде увезан радни стаж те да добијамо примања са бироа у складу са годинама радног стажа, а да ли ћемо икада добити зарађене плате, то нико не зна. Из "Униса" је украдено све што се могло украсти, дугови су огромни, питање је да ли ће и марка бити за нас - рекла је Миланковићева.

Захтјев за стечај "Униса" почетком прошле године поднијела је Нова банка Бањалука, која је повјерилац у том предузећу. Након тога је суд у априлу донио рјешење којим је покренуо претходни поступак за утврђивање услова за покретање стечаја, а за привременог стечајног управника тада је именован Лазо Ђурђевић. 

Проблеми у "Унису" трају годинама, а највеће потраживање има Кредитно-извозна агенција (ИГА) БиХ, која је пријавила дуг од скоро 195 милиона КМ.

Кроз план финансијског и оперативног реструктурирања Фабрике цијеви, који је усвојен 2017. године, дуговања је требало да буду измирена у наредних десет година, али га управа предузећа од почетка није поштовала па је у веома кратком року пропао
 

Радници 

Лазо Ђурђевић је истакао да је свих 114 радника "Униса" обавијештено о покретању стечаја у предузећу.

- Радницима су закључене радничке књижице, одјављени су да би могли да се пријаве на евиденцију Завода за запошљавање - рекао је Ђурђевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана