Препродаја и најам дижу цијену квадрата

Милијана Латиновић
Препродаја и најам дижу цијену квадрата

БАЊАЛУКА - На тржишту некретнина у Републици Српској све је више оних који пазаре станове само да би их препродавали или издавали у најам што, кажу стручњаци, диже цијене квадрата у небо.

Усљед поскупљења грађевинског материјала и свих поремећаја на тржишту које је изазвао и сукоб у Украјини, станови су у односу на прошлу годину поскупјели 30 одсто, али је потражња и даље велика.

Међутим, продавци некретнина појашњавају да је мало оних који траже станове и купују да би становали у њима.

- Требиње је и даље ударна игла када је ријеч о станоградњи у Српској. Овдје је у плану изградња још шест или седам зграда. Углавном купују људи из иностранства који имају новац па издају те станове. Има и локалних препродаваца који пазаре по цијени која се у Требињу креће од 2.500 до 2.800 марака па препродају за 4.000 - 5.000 марака - рекао је за “Глас” Васо Милић из требињске Агенције за некретнине “Твико”.

Он наглашава да домаће становништво са примањима каква јесу и уз каматне стопе на кредите какве јесу, тешко може да купи станове који се препродају по енормним цијенама.

- Препродаја станова или изнајмљивање постало је најуноснији бизнис и најлакше је тако новац зарадити, како народ каже, из хладовине - поручио је Милић.

Идентична ситуација је и у Бијељини гдје, такође, станове махом купују људи из дијаспоре који пазарећи некретнине чувају уштеђевине.

- У протеклих неколико мјесеци примјетно је да станове махом купују људи из дијаспоре, не да би у њима становали већ тако улажу новац. Многима је то друга или трећа некретнина коју издају, а има и оних који препродају  - рекли су у бијељинској агенцији “Сим некретнине”. 

Економиста Зоран Павловић каже за “Глас Српске” да је инвестирање новца у некретнине дугорочно гледано најбољи начин чувања новца.

- Некретнина која се може издавати јесте најисплативија. Инвестирајући у некретнине готово да не постоји могућност да изгубите на вриједности, само можете увећати приход уколико још издате стан. Добијате новац, а не радите ништа - рекао је Павловић и додао да су Бањалука и Бијељина најатрактивније локације за куповину станова због бољег економског стандарда, те Требиње због повољне медитеранске климе.

Дозволе

Према подацима Републичког завода за статистику, у септембру ове године издато је за 16,5 одсто мање грађевинских дозвола у односу на исти мјесец лани. Статистичари су израчунали и да је планирана изградња 517 станова што је за 14,5 одсто мање у односу на септембар прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана