Прекид пласмана говедине у Турску отањио извоз меса

Милијана Латиновић
Прекид пласмана говедине у Турску отањио извоз меса

Бањалука - Покривеност увоза извозом у месној индустрији БиХ у другом кварталу ове године пала је за око 30 одсто, а лошем резултату највише је допринијела обустава пласмана говеђег меса у Турску.

У Спољнотрговинској комори БиХ појашњавају да је у другом кварталу ове године забиљежен пад извоза говеђег меса за скоро 100 одсто.

- Тендер који је био расписан ове године пропао је јер је излицитирана цијена нижа за око један евро у односу на прошлу годину, што уопште није било стимулативно за домаће произвођаче. И док је функционисао извоз према старом споразуму, који је предвиђао извоз око 5.000 тона, било је доста проблема - рекао је за “Глас Српске” предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић и додао да је извоз говедине у Турску обустављен прије неколико мјесеци.

Васић истиче да ће ситуација остати оваква све док не буде формиран Савјет министара БиХ.

- Ова година је добрим дијелом упропашћена и остаје нам за наук за идућу годину да се све мора другачије урадити приликом расписивања тендера за избор генералног извозника меса за Турску из БиХ. Не можемо потписати никакав споразум док не буде формирана власт на нивоу БиХ, јер је ријеч о међудржавном споразуму - рекао је Васић.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истиче за “Глас Српске” да су произвођачи упозоравали да би могли доћи у овакву ситуацију, али да надлежни нису имали слуха за то.

- Не може се производња доводити у везу само са једним тржиштем, ту никакве сигурности нема за произвођаче. Иако сматрам да би првенствено требало уредити стање на домаћем тржишту и омогућити добар пласман наших производа у БиХ, ако већ тежимо извозу, требало је обезбиједити још бар једно тржиште да не долазимо у овакве ситуације - рекао је Маринковић.

Додао је да би алтернативно тржиште за произвођаче из Републике Српске, по угледу на Србију, могла бити Русија.

- На нашем терену тренутно има између 4.000 и 5.000 бикова спремних за клање, али власници чекају јер немају гдје да пласирају месо - рекао је Маринковић и додао да надлежни хитно морају заштити домаћу производњу и спријечити неконтролисани увоз.

БиХ је лани у Турску пласирала месо и друге кланичне производе за јело у Турску у вриједности 40,1 милион марака, док је годину раније извоз био 47,4 милиона КМ, а 2016. године 49,6 милиона КМ.

 

Цијена

Стојан Маринковић каже да тренутне цијене не иду на руку домаћим узгајивачима говеда.

- Оптимална цијена са којом би узгајивачи имали какву-такву зараду је пет марака по килограму живе ваге, а тренутна цијена креће се између четири и 4,20 КМ - рекао је Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана