Предузећа из Српске rоботима попуњавају радна мјеста

Милијана Латиновић
Предузећа из Српске rоботима попуњавају радна мјеста

Бањалука - Предузећа из Републике Српске настоје да ухвате корак са европским компанијама и с циљем бољег позиционирања на тржишту и веће продуктивности у обављању дјелатности све више користе индустријске роботе.

Директор Привредне коморе РС Перо Ћорић каже да се роботи у домаћим компанијама користе углавном у секторима машинске, дрвопрерађивачке, обућарске и прехрамбене индустрије.

- Послодавци који желе да повећају продуктивност и смање евентуалне грешке које могу настати у процесима производње, уводе роботе. Добар примјер је компанија “Металац МБМ” из Дервенте, која тренутно има два робота за заваривање. Један велики робот стигао је и у Фабрику обуће “Дермал” из Котор Вароша, тако да роботизација све више узима маха и на нашим просторима - истакао је Ћорић.

Додао је да су послодавци све више свјесни значаја увођења модерне технологије, јер то је једини пут да буду конкурентнији на тржишту.

- Роботи у нашим фирмама припадају претходној генерацији, али без обзира на то успијевају да испуне све задатке. Увођењем робота компаније покушавају да надомјесте и недостатак радне снаге, који је из дана у дан све већи. То је посебно значајан искорак за фирме које имају тржишта на Западу, која су веома захтјевна и не праштају лош квалитет - рекао је Ћорић.

Власник и директор фирме “Металац МБМ”, која се бави обрадом и варењем метала, Слободан Голуб истиче за “Глас Српске” да око 98 одсто својих производа пласирају на тржиште Европске уније. Фирма на чијем је челу прва је у регији прије три године купила робота.

- Да би направили производ који квалитетом у потпуности задовољава стандарде тржишта ЕУ, повећали продуктивност и надомјестили недостатак квалитетне радне снаге, 2016. године купили смо првог робота за заваривање, а годину касније још једног, ласер за сјечење - рекао је Голуб и додао да планирају куповину још једног робота до Нове године.

Голуб истиче да о значају набавке робота за предузеће најбоље говори податак да су у 2017. години забиљежили раст од 91 одсто у односу на годину раније, док је у 2018. години забиљежен раст од 27 одсто у односу на 2017. годину.

 

Европска унија

Према истраживању Еуростата у прошлој години седам одсто компанија у Европској унији које запошљавају најмање десет радника користило је индустријске и услужне роботе.

Извјештај показује и да је четвртина великих предузећа, која имају више од 250 запослених, користила роботе у свом пословању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана