Повратак на тржиште самопроглашеног Косова: Роба из БиХ поново нашла пут до купаца

Данијела Бајић
Повратак на тржиште самопроглашеног Косова: Роба из БиХ поново нашла пут до купаца

БАЊАЛУКА - Да су након укидања такси предузећа из БиХ поново нашла пут до купаца у самопроглашеном Косову свједоче подаци према којима је за девет мјесеци ове године на тамошње тржиште извезена роба вриједна 48,89 милиона марака, што је за око 37 милиона више него у истом периоду лани.

Привредници из Српске и ФБиХ су на тржишту самопроглашеног Косова остваривали суфицит све до новембра 2018. године, када је Приштина увела таксе од 100 одсто на сву робу из БиХ и Србије. Након мукотрпне борбе, намети су укинути 1. априла ове године.

Подаци Спољнотрговинске коморе БиХ показују да је на домаће тржиште за девет мјесеци ове године из самопроглашеног Косова стигла роба вриједна 11,49 милион марака.

Када је у питању извоз, на тамошње тржиште из БиХ је пласирано највише гвожђа и челика и то у вриједности од 15,5 милиона КМ, затим прерађевина од меса и рибе и то 6,8 милиона КМ, као и дрвета и производа од дрвета вриједности око 4,1 милион КМ.

Кад је у питању увоз у БиХ, предњаче производи од гвожђа и челика, кожа, производи од каучука и гуме, те алкохол и друго пиће.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић каже за “Глас Српске” да статистички подаци потврђују да је роба из БиХ добродошла на тржишту самопроглашеног Косова.

- То показује чињеница да је за веома кратак период од укидања такси извоз умногоме повећан, односно да су се овдашња предузећа брзо вратила на изгубљено тржиште - нагласио је Благојевић.

Он је истакао да је, док су на снази биле таксе, извоз био онемогућен.

- Није било могуће извести робу, платити таксу и бити конкурентан на тржишту - казао је Благојевић.

Он је рекао да се извози роба која је и раније била доминантна, првенствено из сектора метала.

- Иако укупан обим размјене РС са тржиштем самопроглашеног Косова на годишњем нивоу није велики, имајући у виду структуру и снагу наше привреде, свако тржиште је важно - казао је Благојевић.

Власник прњаворске фирме “Комерц мали”, једног од највећих извозника, Драго Малиновић каже да је по укидању такси извоз на самопроглашено Косово почео нормално да функционише.

- За вријеме такси ништа нисмо могли да извеземо, руке су нам биле везане. Задовољни смо како је наша роба прихваћена на иностраним тржиштима - казао је Малиновић и додао да у иностранство пласирају углавном бетонско гвожђе.

Директор фирме за производњу конзумних јаја “Агрекс” из Доњег Жабара Предраг Миличић каже да за сада робу не извозе у самопроглашено Косово, али да свакако размишљају о проширењу тржишта.

- Ако у наредном периоду услови буду повољнији, с обзиром на то да смо почели озбиљну сарадњу са Сјеверном Македонијом, немамо ништа против да послове проширимо и на самопроглашено Косово - казао је Миличић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана