Порибљавањем у прњаворском “Рибњаку” чувају стечајну масу

Милијана Латиновић
Порибљавањем у прњаворском “Рибњаку” чувају стечајну масу

ПРЊАВОР - Како би сачували вриједност стечајне масе до коначног рјешења власничких односа у прњаворском “Рибњаку” који је у стечају непуне двије године, извршено је порибљавање са око 4,5 тоне рибе, а у току је и обезбјеђење хране.

Рекао је то за “Глас Српске” стечајни управник прњаворског “Рибњака” Радомир Предојевић подсјетивши да је Влада Српске дозначила овом предузећу 100.000 марака помоћи.

- Циљ нам је да “Рибњак” ставимо на ноге, да буде самоодржив док се не види каква ће бити коначна судбина, односно да ли ће бити предмет продаје. Чекамо да се окончају поступци с обзиром на то да је Правобранилаштво покренуло тужбу како би се утврдила правна ваљаност уписа у току приватизације, да се утврди коначни статус, односно титулар “Рибњака” - појаснио је Предојевић.

Док чекају да све то буде окончано, додао је, настоје да сачувају стечајну масу те ако је могуће исту и да увећају.

- Вриједност стечајне масе према процјени која је урађена јесте око 10,5 милиона марака, а ако ови поступци потрају и дође до продаје сигурно ће се поново процјењивати вриједност стечајне масе. Због тога је важно да рибњаке држимо у исправном стању, да су водотоци очишћени и да све што чини предузеће функционише како треба - истакао је Предојевић.

Ово предузеће у стечају тренутно запошљава шест радника, а према ријечима стечајног управника све обавезе према запосленима, али и према Републици измирују се на вријеме.

- Циљ нам је да се не акумулирају дугови. Држимо стање ликвидно - поручио је Предојевић.

Предојевић је, иначе, био први стечајни управник у том предузећу, а након његове смјене стечај су водиле још двије његове колегинице. У жижу јавности ово предузеће доспјело је прошлог љета након угинућа велике количине рибе. Како би ситуација била иоле доведена у ред, на мјесто четвртог стечајног управника тада је именована Наташа Косић која је успјела да санира рибњак и створи услове за излов рибе. Одлуком Вишег привредног суда у Бањалуци Предојевић је у децембру прошле године поново враћен на мјесто стечајног управника.

Прњаворски “Рибњак” се простире на око 860 хектара површине подијељене на 22 рибњака и 12 зимовника, гдје се чува изловљена риба.

Водна дозвола

Радомир Предојевић је истакао да је водна инспекција утврдила да су сви параметри у прњаворском “Рибњаку” у границама.

- Добили смо и водну дозволу као доказ да је квалитет воде одговарајући - истакао је Предојевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана