Poribljavanjem u prnjavorskom “Ribnjaku” čuvaju stečajnu masu

Milijana Latinović
Poribljavanjem u prnjavorskom “Ribnjaku” čuvaju stečajnu masu

PRNjAVOR - Kako bi sačuvali vrijednost stečajne mase do konačnog rješenja vlasničkih odnosa u prnjavorskom “Ribnjaku” koji je u stečaju nepune dvije godine, izvršeno je poribljavanje sa oko 4,5 tone ribe, a u toku je i obezbjeđenje hrane.

Rekao je to za “Glas Srpske” stečajni upravnik prnjavorskog “Ribnjaka” Radomir Predojević podsjetivši da je Vlada Srpske doznačila ovom preduzeću 100.000 maraka pomoći.

- Cilj nam je da “Ribnjak” stavimo na noge, da bude samoodrživ dok se ne vidi kakva će biti konačna sudbina, odnosno da li će biti predmet prodaje. Čekamo da se okončaju postupci s obzirom na to da je Pravobranilaštvo pokrenulo tužbu kako bi se utvrdila pravna valjanost upisa u toku privatizacije, da se utvrdi konačni status, odnosno titular “Ribnjaka” - pojasnio je Predojević.

Dok čekaju da sve to bude okončano, dodao je, nastoje da sačuvaju stečajnu masu te ako je moguće istu i da uvećaju.

- Vrijednost stečajne mase prema procjeni koja je urađena jeste oko 10,5 miliona maraka, a ako ovi postupci potraju i dođe do prodaje sigurno će se ponovo procjenjivati vrijednost stečajne mase. Zbog toga je važno da ribnjake držimo u ispravnom stanju, da su vodotoci očišćeni i da sve što čini preduzeće funkcioniše kako treba - istakao je Predojević.

Ovo preduzeće u stečaju trenutno zapošljava šest radnika, a prema riječima stečajnog upravnika sve obaveze prema zaposlenima, ali i prema Republici izmiruju se na vrijeme.

- Cilj nam je da se ne akumuliraju dugovi. Držimo stanje likvidno - poručio je Predojević.

Predojević je, inače, bio prvi stečajni upravnik u tom preduzeću, a nakon njegove smjene stečaj su vodile još dvije njegove koleginice. U žižu javnosti ovo preduzeće dospjelo je prošlog ljeta nakon uginuća velike količine ribe. Kako bi situacija bila iole dovedena u red, na mjesto četvrtog stečajnog upravnika tada je imenovana Nataša Kosić koja je uspjela da sanira ribnjak i stvori uslove za izlov ribe. Odlukom Višeg privrednog suda u Banjaluci Predojević je u decembru prošle godine ponovo vraćen na mjesto stečajnog upravnika.

Prnjavorski “Ribnjak” se prostire na oko 860 hektara površine podijeljene na 22 ribnjaka i 12 zimovnika, gdje se čuva izlovljena riba.

Vodna dozvola

Radomir Predojević je istakao da je vodna inspekcija utvrdila da su svi parametri u prnjavorskom “Ribnjaku” u granicama.

- Dobili smo i vodnu dozvolu kao dokaz da je kvalitet vode odgovarajući - istakao je Predojević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana