Порезници пишу казне за бијег од обавеза

Марина Чигоја
Порезници пишу казне за бијег од обавеза

Бањалука - Пореска управа РС санкционисаће субјекте који нису пријавили обавезе за учешће у првој мултилатералној компензацији, а законом предвиђене казне су од 100 до 10.000 КМ.

У првој обавезној и двије додатне мултилатералне компензације које су протеклих дана спроведене у Српској пребијено је више од 170 милиона КМ дуга, а тај износ би био већи да су сви субјекти пријавили своје обавезе. У првој обавезној мултилатералној компензацији пребијено је 132 милиона дуга, у првој додатној 19,8 милиона, док је према прелиминарним резултатима у другој додатној компензацији спроведеној у петак пребијено око 20 милиона КМ. Обавезе за учешће у првој обавезној компензацији пријавило је 6.229 учесника.

Законом о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије је регулисано да контролу пријављивања обавеза учесника компензације врши Пореска управа. Помоћник директора за управљање наплатом пореза у Пореској управи РС Велимир Кукобат рекао је "Гласу Српске" да су у току пријављивања обавеза настојали да опомену све обвезнике који нису пријавили значајније износе.

- Након што буду потврђени прелиминарни резултати друге додатне компензације, имаћемо податке које су фирме пријавиле обавезе, а које нису и онда ћемо предузети мјере које су прописане законом, односно кажњаваћемо субјекте који нису пријавили све обавезе - казао је Кукобат.

Он је истакао да због обима посла неће моћи одмах да санкционишу све, али да ће приоритет бити већи дужници.

- То ће уједно бити и опомена осталим субјектима пред идућу компензацију јер нам је свима у интересу да што више дуга буде измирено - казао је Кукобат.

Директор Бањалучке берзе, путем које је обављена компензација, Милан Божић каже да се већи дио компензованих обавеза односи на јавни сектор.

- Све је прошло без проблема, али велики изазов је био регистровати све фирме у кратком року. Када је у питању износ пребијеног дуга, у већини случајева је износ који је могао бити пребијен зависио од тога колико је јавни сектор пријавио дуга. Неки су пријавили све, а неки нису - рекао је Божић, наводећи да је наредна обавезна компензација у априлу, али да ће можда и прије тога бити још једна добровољна.

Један од учесника који је пребио највише обавеза је Фонд здравственог осигурања РС. Иако, према незваничним информацијама, није пријавио све обавезе, компензовао је обавезе и потраживања у износу од 33,27 милиона КМ.

- Фонд је у складу са расположивим средствима по финансијском плану пријавио све обавезе у систем мултилатералне компензације. У систем мултилатералне компензације пријавили смо обавезе у укупном износу од 35,32 милиона КМ - истали су у Фонду здравства.

Коментаришући податак да је пребијен углавном дуг јавног сектора, портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је да то говори у прилог њиховим тврдњама да је држава највећи дужник.

Пребијени дугови

132,27 милиона КМ - обавезна компензација

19,8 милиона КМ - прва додатна компензација

20 милиона КМ - друга додатна компензација

871,49 милиона КМ - укупне пријављене обавезе

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана