Пореске олакшице мамац за странце

Милијана Латиновић
Пореске олакшице мамац за странце

БАЊАЛУКА - Пореске олакшице и квалитетна радна снага разлози су због којих све више иностраних инвеститора улаже на подручју Републике Српске, што потврђује податак да у локалним заједницама послује 1.825 предузећа са страним и мјешовитим капиталом.

Према подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) највише предузећа у рукама странаца, чак 850, послује на подручју Бањалуке, затим 173 у Бијељини, 93 у Градишци, 92 у Лакташима и 47 у Требињу.

Судећи према подацима АПИФ-а, највећи број тих предузећа бави се услугама консалтинга, односно савјетовања у пословању, затим неспецијализованом трговином на велико, инжењерским дјелатностима, рачунарским програмирањем и производњом електричне енергије.

Према ранијим подацима, у истом периоду прошле године у Српској је пословало близу 1.200 фирми са иностраним капиталом.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић каже за “Глас Српске” да, иако број иностраних компанија у Српској расте из године у годину, домаћи потенцијали су много већи и има простора за отварање нових погона.

- Повољан пословни амбијент, пореске олакшице те порези и доприноси који су много повољнији код нас него у земљама из којих долазе ино-инвеститори разлози су због којих они своје компаније региструју у Српској - рекао је Рачић.

Осим тога, додао је, Српска има квалитетну радну снагу, што је такође значајан предуслов за привлачење страних инвеститора.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истиче за “Глас Српске” да се ова локална заједница налази на граници са Европском унијом, што је добрим дијелом утицало на долазак великог броја иностраних инвеститора.

- Локација Градишке је наша велика предност у односу на остале локалне заједнице и сматрам да у ранијем периоду није била довољно искоришћена. Осим тога, желимо да будемо на услузи и домаћим и иностраним инвеститорима, због чега смо максимално поједноставили све административне процедуре за оснивање предузећа. Између осталог, прва регистрација је бесплатна, увели смо једношалтерско пословање, таксе смо умањили за 50 одсто, а процедуре за добијање грађевинске дозволе и локацијских услова трају од пет до седам дана - истакао је Аџић и нагласио да су компаније из Италије, Аустрије и Њемачке махом заинтересоване за овај крај. Додао је да су дрвна, текстилна и метална индустрија велика шанса за развој овог града, те да би веома значајно било отварање фабрике за прераду воћа и поврћа.

- Идемо ка томе да створимо услове да доведемо инвеститора који ће на најбољи могући начин искористити природне потенцијале Лијевча и Поткозарја, а то би значило и отварање нових радних мјеста - рекао је Аџић.

Мост

Зоран Аџић је рекао да ће нови мост у Градишци отворити бројне шансе не само за Градишку већ и околне локалне заједнице.

- У близини моста има око 400 хектара градског и државног земљишта и ту намјеравамо да створимо слободну економску зону, а у томе нам треба помоћ републичких институција - рекао је Аџић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана