По домаћинству максимално седам палета

Милијана Латиновић
По домаћинству максимално седам палета

БАЊАЛУКА - Прве палете дрва у понедјељак ће почети стизати у три регионална складишта у Бањалуци, Приједору и Бијељини, а већ половином наредне седмице грађани ће моћи на тим локацијама да пазаре огрев и то највише седам палета по домаћинству.

Испричао је то “Гласу Српске” потпредсједник Удружења дрвопрерађивача дрвних сортимената ниже вриједности РС Ђорђе Бркић, истичући да је ово тренутно једини начин да се стане у крај нелојалној конкуренцији и онима који су дигли цијене огрева у небо.

- У понедјељак почињемо пунити складишта. План је да свих 149 чланица нашег удружења одваја одређену количину. Успјели смо да пронађемо адекватне локације на којима већ постоје виљушкари, канцеларије, за сву неопходну помоћ и логистику како бисмо могли уредно водити евиденцију и издавати фискалне рачуне грађанима - објаснио је Бркић.

Додао је да су о овоме у петак разговарали с предсједником Подручне привредне коморе Бањалука Гораном Рачићем како би утврдили појединости.

- На овим локацијама продаваће се палета огревног дрвета по цијени од 180 марака плус ПДВ, како смо већ раније договорили с Владом РС и Привредном комором Српске. Било је оних који су продавали по далеко вишим цијенама што је стварало ружну слику о свима нама и на овај начин желимо то да избјегнемо - истакао је Бркић.

Када је ријеч о извозу, Бркић је рекао да роба веома споро путује ка западној Европи због проблема с транспортом.

Рачић је рекао како је циљ формирања ових складишта да се уведе ред у овај сектор.

- Већина произвођача се држала наше препоруке о цијени од 180 марака без ПДВ-а, међутим, могуће је да су неки на терену одступали од тог договора и зато смо дошли на идеју да се отворе регионална складишта и да сваки произвођач проценат своје производње пласира преко тог складишта - рекао је Рачић, нагласивши да је важно да роба буде на доброј локацији и да се све законито ради.

Рачић каже да је циљ да се домаће становништво уредно снабдијева огревом по договореној цијени.

- Договорили смо ограничене количине по домаћинству како бисмо избјегли којекакве спекулације, јер постоје фирме из ФБиХ које би долазиле и куповале огромне количине тих палета, а онда их препродавали тамо по вишим цијенама, јер тамо то није регулисано као код нас.

Циљ јесте да до дрвета дођу они којима је заиста потребно за огрев, а не за препродају - закључио је Рачић.

Процедура

Ђорђе Бркић је појаснио да ће грађанин који дође на једну од наведене три локације морати да покаже личну карту због евидентирања података.

- Евидентираће се адреса купца да не би долазили у ситуацију да неко купује и препродаје дрво по далеко вишим цијенама - рекао је Бркић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана