Пилетина у октобру креће ка ЕУ

Милијана Латиновић
Пилетина у октобру креће ка ЕУ

Бањалука - Први камиони са пилетином из БиХ требало би да идући мјесец крену ка европским трпезама, а домаће компаније које су добиле зелено свјетло за пласман пилећег меса на тржиште Европске уније приводе крају усклађивање декларација за несметан извоз.

БиХ је још почетком ове године стављена на листу земаља којима је дозвољен извоз пилетине у ЕУ, а дозволу за пласман меса на тамошње тржиште добиле су компаније “Мади”, “Овако”, “Бровис” и “Аргета”. Извршни директор компаније “Мади” Един Јабанџић каже за “Глас Српске” да су припреме у пуном јеку и да би већ у октобру прва пошиљка требало да крене за ЕУ.

- Већ имамо договорене послове са купцима из Шведске и Њемачке, а у току су договори са Хрватском. Обезбиједили смо и амбалажу по прописима ЕУ - рекао је Јабанџић, који је и предсједник Координационог одбора перадара и живинара БиХ.

Истакао је да су његова очекивања од извоза у ЕУ велика, али да не жели прецизирати колико ће пилећег меса из компаније “Мади” кренути у ЕУ.

- Наша производња на годишњем нивоу креће се око 14 милиона бројлера - рекао је Јабанџић.

Експорт менаџер у компанији “Овако” Неџад Биберовић каже да је тој фирми домаће тржиште приоритет, али да им свакако много значи и могућност пласмана у европске земље.

- У току су преговори са купцима из Хрватске и усклађивање декларација. Чекамо да буду завршени административни послови како би почео извоз - рекао је Биберовић и нагласио да излазак на свако ново тржиште за компанију значи додатна улагања.

Биберовић појашњава да проширење капацитета, који тренутно износе око 13 милиона пилића на годишњем нивоу, значи повећање броја коопераната, проширење инкубаторске станице и кланице, те повећање матичног јата и већу производњу хране.

Предсједник Пословне заједнице живинара РС и замјеник предсједавајућег Координационог тијела за живинарство и перадарство БиХ Предраг Миличић истиче за “Глас Српске” да су сви послови на нивоу БиХ завршени те да се чека да фирме које су добиле дозволу реализују извоз.
- Само је питање дана када ће први камиони са домаћом пилетином кренути из БиХ - рекао је Миличић

 

Јаја

Предраг Миличић, који је и директор фирме “Агрекс” из Доњег Жабара, а која годишње произведе око 60 милиона јаја, истиче да произвођачи још чекају да почне и извоз јаја за индустријску производњу.

- Процедура још није у потпуности завршена. Чекамо званично објављивање у “Службеном гласнику ЕУ”, а потом би требало да услиједе провјере. Није реално очекивати да то све буде завршено до краја ове године - рекао је Миличић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана