Петровић:На Самиту енергетике о декарбонизацији и транзицији у енергетици

Срна
Петровић:На Самиту енергетике о декарбонизацији и транзицији у енергетици

ТРЕБИЊЕ- На Самиту енергетике у Требињу ове године посебно ће бити апострофиране теме декарбонизације и транзиције у енергетици, те реструктурирања и реорганизације електронергетских система у региону, изјавио је Срни генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић.

Петровић је рекао да је Самит енергетике Требиње, који ће од 22. до 24. окупити 460 учесника, важан за Републику Српску и регион и да је нашао своје мјесто у струци, науци, пословној заједници, економским и привредним круговима.

-Ове године Самит ће окупити рекордан број еминентних учесника. Самит је постао међународни сајам, на који ће доћи инвеститори из више земаља, оних које улажу у Републику Српску, Федерацију БиХ и регион. И сви заједно обрадићемо девет значајних тема - рекао је Петровић.

Он је додао да ће једна од тема бити и смарт технологије које су почеле да освајају енергетске токове и системе.

-Свјесни смо да морамо да отворимо ту тему са важним, еминентним стручњацима из тих области који ће свакако анимирати доносиоце одлука, првенствено у енергетском сектору, али и на нивоу влада и законодавних тијела мијењати неопходну легислативу, како би се дошло до примјене нових технологија које већ постоје у Европи - рекао је Петровић.

Он је нагласио да одушевљава то да сваке године Самит има све више значајних стручњака из области енергетике и да мисли да ће овај самит дефинитивно потврдити да је ова тема веома важна.

-Испоставило се да се ова енергетска криза која је изазвана у 2022. и 2023. године прожима на нашем Самиту и да ће ту бити елаборирани могући акциони планови и активности које је неопходно спровести да енергетска криза не остави дубоке трагове у електроенергетским системима - рекао је Петровић.

Он је додао да је видљиво да су многе електропривреде финансијски исцрпљене, јер су своја средства морали да усмјере у набавке скупих енергената и других производа, опреме која има много веће цијене него прије енергетске кризе.

Петровић је навео да енергетска криза може успјешно да прође ако се транзиција брзо извршава и да је зато важно да Самит енергетике не буде само самит струке и науке, већ и економских комуникација, спојева.

-То ће допринијети тјешњој сарадњи између привреде, економских институција, науке, стручних институција, а посебан апостроф дајемо на сарадњу са приватним сектором, јер приватни сектор у региону мора да ојача да би могао да учествује у изградњи енергетских објеката било које врсте, у супротном нећемо моћи да извршавамо обавезе, већ ћемо закупљивати друге фирме -рекао је Петровић.

Он је истакао да је Самит енергетике важан за Републику Српску, али и регион, те сматра да су испунили своју мисију.

Самит енергетике биће одржан од 22. до 24. марта у Требињу под слоганом "Енергетска стабилност западног Балкана".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана