Пашалић: Расте потражња за љековитим биљем

Срна
Пашалић: Расте потражња за љековитим биљем

БАЊАЛУКА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић истакао је да је производња и прерада љековитог биља област коју Влада жели да промовише и унаприједи у наредном периоду, јер потражња за овим културама расте и на домаћем и на иностраном тржишту.

"Свјесни смо да се производња љековитог, ароматичног и зачинског биља може организовати у Републици Српској и то не само производња и узгој него и сакупљање самониклог биља широм Српске", рекао је Пашалић новинарима у бањалучком насељу Чесма, приликом посјете произвођачу љековитог биља Недељку Кустурићу.

Пашалић подсјећа да је ресорно министарство ове године дефинисало нове мјере, прије свега када је ријеч о органској производњи љековитог биља.

"Наши проивођачи могу да рачунају на 600 КМ подстицаја по хектару за сваку од култура које гаје на начин који подразумијева органску производњу", наглашава Пашалић.

Он је додао да произвођачи љековитог биља могу да остваре и све оне подстицаје или субвенције коју имају сви други произвођачи, као што је подршка за набавку механизације, за регресирани дизел, за осигурање усјева и слично.

"Циљ данашње посјете јесте да промовишемо једног угледног произвођача, да видимо шта Влада Српске може да уради како би њихова производња била што профитабилнија и како би за себе везали што већи број коопераната, који се баве сакупљањем самониклог биља", напомиње Пашалић.

Према његовим ријечима, уколико се добро организује производња и обезбиједи квалитет, производи се лако могу пласирати како на домаће тако и на инострано тржиште у виду чајева и екстраката уља.

Власник предузећа "Природно биље" Недељко Кустурић истиче да се бави плантажном производњом, откупом самониклог биља, а дјелимично дестилацијом етеричних уља, те прерадом и финалним паковањем.

Кустурић је навео да се само 23 одсто потреба фармацеутске индустрије БиХ задовољава од домаће производње, а да се све остало увози, што је сасвим довољан разлог да се крене у овај посао.

"Могућности извоза су огромне, потребно је само имати квалитетан производ. Ми извозимо десет одсто производње, првенствено камилицу. Извозили су у САД, Мађарску, Њемачку, Енглеску, Италију, Србију, Хрватску и друге земље", рекао је Кустурић.

Он је додао да је "Природно биље" породична фирма са шест стално запослених радника.

"На плантажама производимо десетак култура и сваке године настојимо да уводимо нове. Производимо камилицу на 20 до 30 хектара, менту, матичњак, босиљак, артичоку и друге", каже Кустурић.

Кустурић је напоменуо да има и око 300 коопераната, који сакупљају љековито биље на територији читаве БиХ, те да годишње произведе око 150 тона сушеног биља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана