Пала продаја домаћих производа

Милијана Латиновић
Пала продаја домаћих производа

Бањалука - Вриједност продаје производа пољопривреде, шумарства и рибарства у другом кварталу ове године достигла је 79 милиона марака и за 16 одсто је мања у односу на исти период прошле године.

Према подацима Републичког завода за статистику, вриједност откупа и продаје производа пољопривреде, шумарства и рибарства у другом тромјесечју ове године износила је скоро 107 милиона марака, од чега се више од 79 милиона односило на продају тих производа из властите производње, док се остатак односио на откуп од породичних пољопривредних газдинстава.

Према подацима Завода, највише новца слило се од продаје производа шумарства и то 47,3 милиона марака и сточарских производа, који су донијели 22,5 милиона марака.

За разлику од продаје, која биљежи значајан пад, вриједност откупа производа пољопривреде, шумарства и рибарства је премашила 27 милиона марака у другом кварталу и за 1,1 одсто је већа у односу на исти период прошле године. Статистичари су израчунали да су највећи удио у укупном откупу имали сточарски производи и то 24,5 милиона, док је вриједност откупа ратарских производа износила 1,9 милиона марака.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори РС Лазо Шиник каже за “Глас Српске” да, иако шумарство биљежи бољи резултат у односу на пољопривреду и рибарство, и тај сектор посрће у односу на прошлу годину.

- Када је ријеч о производњи у области шумарства, у оба ова квартала забиљежен је пад од 10 одсто, док је продаја пала за 13 одсто. Поједини мјесеци су за сектор шумарства били толико лоши да у односу на исти период лани нису успјели стабилизовати производњу. Обично када је старт лош због временских неприлика, касније се ти подбачаји надомјесте, међутим, у овој години цијела индустрија посрће - рекао је Шиник, нагласивши да се година спасава од септембра до децембра.

Након драстичног пада који је забиљежен у кризној 2009. години, константно смо биљежили раст и производње и пласмана.

- Ова година по свим параметрима има негативне стопе раста. Конкретно када је ријеч о преради дрвета и производњи намјештаја, кључ је у обиму производње. Потражња постоји и даље, међутим, има наговјештаја рецесије у неким европским земљама које су нама значајно извозно тржиште, па ћемо видјети како ће се ситуација развијати до краја године - казао је Шиник.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Стојан Маринковић каже да је у сектору сточарства највећи допринос дао извоз говедине у Турску.

- Увоз највише кочи домаћу пољопривреду и обим размјене пољопривредних производа је веома мали у односу на укупну вриједност домаће производње - рекао је Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана