Оспорена хипотека УИО над имовином Робних резерви

Милијана Латиновић
Оспорена хипотека УИО над имовином Робних резерви

БАЊАЛУКА - Предузеће Робне резерве РС у стечају добило је вишемилионски спор против Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ пред Вишим привредним судом у Бањалуци који је потврдио првостепену пресуду којом се брише хипотека са имовине тог пропалог предузећа.

Истакла је то за “Глас Српске” стечајна управница Робних резерви Доста Бараковић, подсјетивши да је вриједност хипотеке била нешто већа од девет милиона марака.

Бараковићева је појаснила да је УИО уписала хипотеку на цјелокупну имовину тог пропалог предузећа, у вријеме када се законски није могла стећи хипотека, због чега је она покренула поступак пред Окружним привредним судом у Бањалуци.

- Тужили смо УИО како бисмо доказали да хипотека није правовремено уписана и Окружни привредни суд је у октобру прошле године донио рјешење којим се укњижба заложног права на имовину Робних резерви у Брезичанима, Приједору, Модричи и Рогатици брише - појаснила је Бараковићева. Додала је да је осим на некретнинама хипотека уписана и на возилима предузећа. 

С обзиром на то да се УИО тада жалила на одлуку суда, спор је стигао до Вишег привредног суда у Бањалуци који је потврдио првостепену пресуду.

- У пресуди је наведено да се жалба туженог одбија и потврђује пресуда Окружног привредног суда, што значи да ће коначно бити избрисана хипотека са имовине предузећа и да ће се након њене продаје сви повјериоци намирити у истом проценту - истакла је Бараковићева.

Она је појаснила да је ово предузеће у стечају и до сада могло продавати своју имовину, али да је у том случају УИО имала право да се прва наплати, а остали повјериоци уколико нешто остане. 

- УИО сада нема никакво право над имовином предузећа, изузев некретнине у Врбањи која остаје под њиховом хипотеком - рекла је она и додала да УИО може искористити ванредни правни лијек, односно уложити ревизију. 

Дуг према УИО од око 2,5 милиона КМ био је један од главних разлога за покретање стечаја у Робним резервама, а Управа је чак и плијенила имовину овог предузећа прије него је поступак покренут.  

Стечајни поступак у Робним резервама РС покренут је 17. јула 2017. године и до сада је уновчена сва складиштена роба. У фебруару ове године 35 радника је добило укупно 160.902 КМ и тиме је виши исплатни ред намирен 100 одсто. Да ли ће и када стечај у овом пропалом предузећу бити окончан, тешко је прецизирати, с обзиром на то да су још у току поступци доказивања власништва над имовином у Модричи и Рогатици, која се не може продавати док то не буде ријешено. 
 

Продаја потраживања

Доста Бараковић је истакла да ће предузеће Робне резерве РС у стечају објавити данас оглас за продају потраживања из 2011. године која износе 2,27 милиона марака, како би на тај начин намирило бар дио дуга. 

- Покушаћемо продати потраживања за 20 одсто тог износа, односно по цијени нешто већој од 400.000 марака, па видјећемо да ли ће бити купаца - рекла је Бараковићева и подсјетила да се та потраживања односе на испоручено минерално ђубриво и дизел гориво које је тада преузело 3.590 корисника. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана