Осигуравајућа друштва из Српске клијентима исплатила 33,4 милиона накнаде штете

Данијела Бајић
Осигуравајућа друштва из Српске клијентима исплатила 33,4 милиона накнаде штете

БАЊАЛУКА - Осигуравајућа друштва из Републике Српске исплатила су у прва четири мјесеца ове године 33,417 милиона марака на име накнаде штете клијентима у РС и ФБиХ, што је за готово пола милиона више у односу на исти период лани.

Према подацима Агенције за осигурање РС, друштва са сједиштем у Српској од јануара до краја априла исплатила су 11.507 одштетних захтјева, док је у истом периоду лани тај број износио 10.642.

- Најзначајније учешће у укупно исплаћеним одштетним захтјевима имало је осигурање од аутоодговорности, јер има и највеће учешће у укупно обрачунатој премији - рекли су у овој агенцији за “Глас”.

Предсједник Извршног одбора Удружења друштава за осигурање РС Веселин Петковић рекао је за “Глас Српске” да процентуални раст штете тек слиједи због инфлације.

- На тржишту има свега и свачега. Постоје домаћа друштва која, између осталог, дио штете плаћају у готовини, тако да је тешко дати праву процјену - казао је Петковић.

Додао је да број одштетних захтјева константно расте јер се, између осталог, повећава и број возила, посебно у Бањалуци, гдје је у протеклом периоду био велики број саобраћајних несрећа.

- На примјер, у Словенији је штета 67 - 68 одсто од премије и ми полако долазимо на тај европски просјек. Код нас је штета дуго времена била 30 - 32 одсто и то је био један од главних параметара да се повећа премија за осигурање од аутоодговорности која није мијењана готово 20 година - казао је Петковић.

Према његовим ријечима, сатница аутомеханичара је прошле године порасла за 100 одсто.

- Цијена ауто-дијелова је скочила за 70 одсто, односно дио који је некад коштао 1.000 марака сад кошта 1.700 КМ. И сад, кад се деси нека несрећа, то испадне велика разлика - рекао је Петковић.

Учешће свих врста осигурања у Српској расте, али највише простора, рекао је он, има за повећање осигурања имовине.

- Грађани купе стан или кућу од 300.000 КМ и ризикују сву животну уштеђевину, коју су уложили у некретнину, јер не могу на годишњем нивоу издвојити око 200 марака за добру полису са великим покрићима - истакао је Петковић наводећи да и власници фирми избјегавају да осигурају објекте, а полисе праве само за оно што према закону морају.

Добит

У Агенцији за осигурање РС су навели да су осигуравајућа друштва са сједиштем у Српској у прошлој години остварила добит у износу од 30,5 милиона марака.

- Свих 14 друштава за осигурање је исказало нето добитак - истакли су у агенцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана