“Орао” корак ближе лиценци

Милијана Латиновић
“Орао” корак ближе лиценци

БИЈЕЉИНА - Стручни тим руске компаније ОДК оцијенио је да Акционарско друштво за производњу и ремонт “Орао” из Бијељине испуњава већину услова за добијање лиценце за ремонт мотора које користе борбени авиони “МиГ-29”.

Потврдила је то за “Глас Српске” вршилац дужности генералног директора “Орла” Биљана Марковић нагласивши да је поносна и задовољна свиме што је ова компанија показала.

- Представници руске компаније ОДК завршили су шестодневну посјету компанији. Њихова анализа показала је да је “Орао” у овом моменту 70 одсто спреман када је ријеч о људским и материјалним ресурсима за улазак у поступак лиценцирања, као и да испитна станица компаније испуњава 95 одсто услова за испитивање тих мотора - казала је Марковићева.

Додала је да ће компанија морати да надогради и кадровске и материјалне ресурсе у одређеном проценту.

- Одлуку о уласку у поступак лиценцирања доноси власник компаније, Скупштина акционара, односно Влада РС, која треба да да коначан одговор на комерцијалну понуду руске компаније која би требало да стигне до краја јануара - истакла је Марковићева.

Она је појаснила да су у “Орлу” боравили технички директор и руководилац лиценцног програма компаније ОДК, са којима је по завршетку посјете потписала протокол о даљој сарадњи.

- Након што пошаљу понуду, видјећемо шта и како даље. На нама је сада да то сачекамо и видимо који потез ће повући Влада Српске - истакла је Марковићева и нагласила да је поносна јер су запослени, њих око 400, исказали спремност да уче како би испунили све потребне услове за улазак у овај посао.

Марковићева је подсјетила да је Министарство одбране Републике Србије један од најважнијих пословних партнера “Орла”, те да је намјера компаније да се оспособи за ремонт мотора који се користе у борбеним авионима “МиГ-29”, које је војска Србије добила од Русије.

Посјета представника руске компаније ОДК је наставак сарадње договорене на аеронаутичком сајму МАЏ који је крајем августа одржан у Москви. На том сајму делегација Владе РС потписала је меморандум са руском државном корпорацијом “Ростех” коју чини 11 компанија, међу којима је и ОДК.

Технолошке могућности

Биљана Марковић је истакла да је један од циљева “Орла” у идућој години добијање позитивног одговора од Министарства одбране Србије за апликацију за подизање технолошких могућности.

-  Очекујемо да ћемо ући у тај пројекат и добити подршку када је ријеч о материјалним улагањима како бисмо подигли технолошке могућности “Орла” за одржавање мотора “вајпер” које тренутно радимо - рекла је Марковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана