Олакшице за швајцарац коштале 11,1 милион КМ

Жељка Кокот
Олакшице за швајцарац коштале 11,1 милион КМ

Бањалука - Трошак који је Хипо Алпе Адрија банка Бањалука укњижила у првом полугодишту 2016. на основу олакшица за конверзију кредита са валутном клаузулом у швајцарским францима износио је 11,1 милион КМ.

Хипо банка је у марту понудила могућност конверзије кредита у "швајцарцима" уз пакет олакшица, а искористило ју је око 85 одсто клијената.

У Хипо банци кажу да су као један од приоритета за 2016. одредили коначно рјешавање питања кредита са валутном клаузулом у швајцарским францима понудивши клијентима добровољну, одговорну, разумљиву и надасве фер понуду у виду олакшица уз конверзију кредита у евро или КМ.

- Књижени трошак на основу датих олакшица за првих шест мјесеци износио је 11,1 милион КМ, што је директно утицало на полугодишњи резултат банке, па је умјесто пет милиона нето добити остварен губитак од 6,1 милион КМ. Ако оставимо по страни овај једнократан трошак, остали индикатори пословања банке дају нам разлог за велики оптимизам - каже предсједник управе Хипо банке Бањалука Драган Ковачевић.

Он је истакао да очекују додатне трошкове и у другој половини године због великог одзива клијената који су прихватили понуђене олакшице.

- Банка ће захваљујући снази капитала успјешно покрити овај једнократни негативни резултат. Адекватност капитала банке износи 17,3 одсто, што је значајно изнад законски прописаних 12 одсто и још је знатно изнад просјека банкарског сектора у РС. То је најбољи доказ стабилности и сигурности будућег пословања Хипо банке - рекао је Ковачевић.

Нови власници Хипо банке, амерички фонд "Адвент интернешнел" и Европска банка за обнову развој, пружили су нове могућности развоја и добре перспективе за њено будуће пословање.

- Банка је унаприједила квалитет свог портфолија у свим секторима, стекла нове клијенте и поставила основе за будуће, дугорочно стабилно и профитабилно пословање, још једном доказујући да је међу системски важним банкама на домаћем тржишту - истакао је Ковачевић.

Додао је да су дефинисана три стуба пословања - снажно усмјерење на раст базе клијената, директан портфељ производа и једноставни и ефикасни процеси.

- У прилог амбициозном плану говоре и резултати пословања у првом полугодишту ове године и забиљежени снажан раст нових кредитних пласмана. Натпросјечан раст биљежимо у пословању са становништвом у износу од 236 одсто у односу на исти период прошле године. У овом сегменту тржишту смо понудили један од најконкурентнијих кредитних производа за консолидацију са износом до 70.000 КМ и роком отплате до 15 година. У сегменту пословања са правним лицима забиљежен је још већи раст нових кредитних пласмана у износу од 342 одсто - истакао је Ковачевић.

Главне олакшице

- Отпис износа кредитних обавеза за 30 одсто

- Фиксна каматна стопа новог кредита од 5,99 одсто

- Продужавање отплате кредита и до 100 одсто за клијенте до највише 75 година старости

- Додатно смањење износа кредитних обавеза за 50 одсто за 25 одсто клијената чија домаћинства имају најнижа примања

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана