“Нова творница пречистача” и даље чека купца

Милијана Латиновић
“Нова творница пречистача” и даље чека купца

РОГАТИЦА - Још један покушај Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) Републике Српске да прода “Нову творницу пречистача” у Рогатици, која је годинама у незавидној ситуацији, није успио.

ИРБ је саопштио да Влада Српске није дала сагласност за продају 7,9 милиона акција државног капитала из портфеља Акцијског фонда РС у Акционарском друштву “Нова творница пречистача” Рогатица, укупне номиналне вриједности 7,994 милиона марака, што износи 100 одсто основног капитала, због чега је предметни тендер проглашен неуспјелим.

Вршилац дужности директора овог рогатичког предузећа Јадранка Човић рекла је за “Глас Српске” да је ово четврти неуспјели покушај продаје.

- Сваки пут се на крају огласи да је продаја неуспјела. Не знамо више шта се дешава, али се надамо некој доброј приватизацији - рекла је Човићева.

Додала је да ово предузеће тренутно запошљава 14 радника те да нема посла.

- Тржиште је преплављено увозним филтерима који су много јефтинији. Наша опрема је застарјела, била је погодна за програм који се радио до посљедњег рата. У протеклим годинама није било улагања у постројења, тако да је предузеће у јако тешкој ситуацији. Не можемо доћи до купца када немамо нове производе - рекла је Човићева, додавши да касне плате запосленима у овом предузећу.

Појаснила је да путевима крстаре нова возила, а не она за која је ово предузеће некада производило филтере.

- Производимо филтере за пречишћавање ваздуха, уља и горива, углавном за теретна возила - рекла је Човићева и додала да је и пандемија вируса корона у прошлој години додатно угрозила пословање ове фирме те да нису успијевали да извозе производе ни на тржиште Србије.

Овај некадашњи гигант из Рогатице запошљавао је готово 800 радника, а половином 2019. године спекулисало се да ће потенцијални привредни партнер из Србије оживјети ову фабрику.

 Дозвола

“Нову творницу пречистача” 2009. године купила је Влада Српске за нешто више од три милиона марака, да не би отишла у ликвидацију након стечаја. Предузеће “Нова творница пречистача” је у августу прошле године добило дозволу од Владе РС за производњу и ремонт наоружања и војне опреме.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана