Нотари бјеже од малих средина

Анита Јанковић Речевић
Нотари бјеже од малих средина

БАЊАЛУКА - Министарство правде РС у потрази је за нотарима у 40 локалних заједница за које су махом и раније расписивани конкурси, али су мјеста остала упражњена јер, тврде упућени, потенцијални кандидати не виде економску рачуницу у срединама са малим бројем становника и неразвијеном привредом.

Према конкурсу који је јуче објављен у “Гласу Српске” и на сајту Министарства правде РС, тражи се по један нотар за Соколац, Источни Стари Град, Трново, Берковиће, Билећу, Вишеград, Власеницу, Вукосавље, Гацко, Доњи Жабар, Источни Дрвар, Источни Мостар, Језеро, Калиновик, Кнежево, Костајницу, Крупу на Уни, Купрес, Лопаре, Љубиње, Милиће, Невесиње, Ново Горажде, Осмаке, Оштру Луку, Пелагићево, Петровац, Петрово, Рибник, Рогатицу, Рудо, Србац, Сребреницу, Станаре, Хан Пијесак, Чајниче, Шековиће, Шипово, Прњавор и Шамац. Велики број поменутих локалних заједница био је на списку у конкурсу који је Министарство правде расписало у мају прошле године, али су мјеста, по свему судећи, остала непопуњена.

Предсједник Нотарске коморе РС Борислав Радић каже за “Глас” да ресорно министарство има законску обавезу да конкурс за попуњавање упражњених мјеста расписује сваких шест мјесеци, наводећи да је питање одрживости нотарске канцеларије главна кочница кандидатима да се не пријављују. 

- Циљ је да се грађанима у њиховој локалној заједници омогући задовољавање правних потреба које се спроводе у нотарским канцеларијама. Кандидата нема, односно интересовање је слабо, вјероватно због самих општина за које се расписује конкурс.  Недостатак инвестиција у тим срединама и мали број становника су главне препреке људима да се пријаве јер су свјесни да им посао не би био исплатив, односно да не би могли покрити све трошкове који иду уз нотарску канцеларију попут плата сарадника, обавеза према држави, Нотарској комори и слично - појаснио је Радић.

Он је навео примјер промета непокретности, истичући да куће, станови и земљиште у малим срединама имају мању вриједност, што утиче на висину накнаде коју нотар, у складу са законом, може да наплати од клијента за склопљени правни посао.

Радић даље наводи да непопуњавање нотарских мјеста у свим срединама нема негативне посљедице по Српску и њене институције, али има по грађане.

- То све индиректно утиче на раст трошкова становништва у срединама које немају нотара јер да би грађани извршили своје правне послове које имају, морају путовати до најближег града или општине у којој постоји нотар. То изискује веће трошкове превоза и губљење времена. Они који раде морају узети слободан дан. Много би једноставније било да нотарске канцеларије постоје у свим локалним заједницама - навео је Радић.

Министарство правде РС је новим Законом о нотарској служби, који је у примјени од 2021. године, предвидјело најмање једно службено сједиште нотара у свакој локалној заједници, укинувши ранији критеријум да један нотар иде на 20.000 становника.

Услови

Заинтересовани кандидати који желе да конкуришу за нотара морају бити држављани БиХ, пословно и здравствено способни, као и да нису осуђивани на казну затвора због извршења кривичног дјела, те да имају положен нотарски испит.

- Услов за полагање нотарског испита имају кандидати који су претходно завршили правни факултет и двије године радили у струци, након чега су положили правосудни испит. Са положеним правосудним испитом неопходно је да раде три године у струци, након чега се стиче услов за полагање нотарског испита - појаснио је Борислав Радић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана