Носимо половну одјећу и из Нигерије

Јана Кезић
Носимо половну одјећу и из Нигерије

БАЊАЛУКА - Да бутици који нуде нове комаде гардеробе по ниским цијенама и даље нису стали на пут половној одјећи и обући, свједоче и подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ према којима је "одјеће из друге руке" за четири мјесеца ове године увезено у вриједности већој од 3,9 милиона марака.

Подаци УИО показују да је од јануара до краја априла на домаће тржиште стигло 1.539 тона коришћене одјеће и других половних текстилних производа.

- Највише је увезено из Њемачке и то у вриједности већој од 1,8 милиона марака - подаци су УИО. 

Како су додали, одјећа је стизала и из Словачке, Мађарске, Белгије, Аустрије, Сједињених Америчких Држава, Србије, Канаде, али и Нигерије.

Осим тога, подаци УИО показују да је у истом периоду лани увезена половна роба била "тешка" 3,3 милиона, а током цијеле прошле године у БиХ је стигло 4.853 тона половне робе, чија је вриједност била већа од 10,7 милиона марака.

Трговци у "сецонд ханд" радњама у Српској истичу да су задовољни продајом.

- Ми нисмо класични бутик половне одјеће, више смо оријентисани ка набавци старих уникатних ствари, цијене нисмо мијењали од прошле године и грађани заиста купују - рекли су у сецонд ханд шопу "Evergreen & My Stopy" из Бањалуке.

Мишљење да половну одјећу купују само они са тањим џепом, како додају, ствар је прошлости.

- Код нас се облаче људи свих узраста, од тинејџера до људи у зрелим годинама. Комаде купују јер желе да се обуку уникатно, добро и квалитетно - рекли су у овом бутику.

Исто мишљење дијеле и у једној прњаворској продавници половне одјеће, гдје истичу да се људи одлучуј за "одјећу из друге руке" како би били уникатни, те носили маркирану одјећу за мале паре.

- Најчешће муштерије у бутику су управо људи на неким позицијама, од доктора, полицајаца, до запослених у суду и општини. Подједнако купују оба пола, а цијене нисмо дизали - рекли су у овом бутику.

Додали су да им је веома тражена дјечија одјећа.

- Мушкарци највише купују панталоне, мајице и шорцеве, док припаднице љепшег пола све купују - рекли су у овом бутику.

Мира Тркуља каже да обожава да посјећује бутике половне гардеробе.

- Увијек пронађем брендирану робу која је добро очувана, није униформисана, а осим тога и јефтина је. Заиста има свашта - казала је Тркуља. Како појашњава, у бутицима у којима се продаје на килограме, хаљина која је квалитетна и брендирана кошта свега пет КМ.

- Мајице се могу купити за четири или шест марака, а панталоне за осам. Купила сам и постељину, јастучнице су отприлике по двије марке, а чаршав по четири КМ - каже Тркуља, додајући да у бутицима има и одличне обуће чија се цијена креће до 20 КМ, као и торби које су око 12 КМ.

Потрошачи

Из Удружење грађана "ToPeer" из Добоја поручују да су из разговора са потрошачима закључили да велики број грађана купује у продавницама половне робе.

- Стандард нам је такав да без обзира на плату сви купују половну одјећу. Купују све, али за бебе ипак најмање - казали су у Удружењу и додали да су трговци веома задовољни, а поједине радње робу набављају чак седмично. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана