Ниже царине за лакше пословање

Марина Чигоја
Ниже царине за лакше пословање

Бањалука - Царинске стопе при увозу одређене робе из области обућарске, металске, хемијске и прехрамбене индустрије требало би да буду укинуте или смањене и током читаве идуће године.

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ дао је сагласност на одлуку о привременој суспензији царинских стопа код увоза одређене робе до 31. децембра 2015. године, а она се односи на произвођаче у БиХ који увозе репроматеријал неопходан за производњу готових производа и биће упућена на разматрање Савјету министара БиХ. Тиме се продужава одлука коју је Савјет министара донио у јуну и која важи до краја ове године. Њоме су обухваћене 34 тарифне ознаке.

- Одлука ће довести до побољшања услова за домаћу производњу и задржавања постојећих и евентуалног отварања нових радних мјеста, јер се односи на најмање 30.000 радника из области обућарске, електроиндустрије, металске, ауто-индустрије, прехрамбене и хемијске индустрије - наведено је у приједлогу одлуке.

Технички директор бањалучке Фабрике обуће "Бема" Маринко Умичевић каже да продужавање одлуке представља пресипање из шупљег у празно и да би она требало да буде трајна.

- Не могу рећи да нам неће значити то што ће одлука бити продужена, али она би требало да буде трајна. Ми морамо планирати производњу. Не можемо сваке године чекати да видимо хоће ли одлука бити донесена или не - казао је Умичевић.

Члан Извршног одбора Удружења произвођача коже, текстила и обуће при Привредној комори РС и директор Фабрике обуће "Санино" из Дервенте Радован Пазуревић каже да је смањење, односно укидање царинских стопа велика помоћ за привреднике, посебно у овој нискоакумулативној грани.

- Остварили смо значајне уштеде од када је овогодишња одлука на снази, тако да је охрабрујућа вијест да ће важити и у идућој години. Смањење, односно укидање неких царина чини нас конкурентним у односу на исту браншу у земљама региона - нагласио је Пазуревић.

Уштеде

Радован Пазуревић је истакао да ће највеће уштеде бити остварене код увоза ђонова, јер је царина у земљама ЕУ била три одсто, а у БиХ 15 одсто.

- Ту је била највећа разлика и ми смо имали највише проблема и муке да објаснимо иностраним партнерима да имамо проблем који нисмо у стању да ријешимо. Сада је та царина иста као у ЕУ - казао је Пазуревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана