Ниже царине спуштају цијене готових производа

Милијана Латиновић, Анита Јанковић Речевић
Ниже царине спуштају цијене готових производа

БАЊАЛУКА - Домаћи привредници, који још од појаве пандемије вируса корона никако да испливају из проблема, поздравили су одлуку о смањењу царина при увозу појединих сировина истичући да ће то допринијети и нижим цијенама финалних производа.

Директор прехрамбене индустрије “Сава Семберија” из Бијељине Стево Филиповић рекао је за “Глас Српске” да је свака одлука о смањењу намета добродошла и одражава се и на цијену финалног производа.

- Смањење дажбина приликом увоза репроматеријала рефлектоваће се на цијену готовог производа. Поздрављам све одлуке које се односе на смањење давања, а које олакшавају производњу - рекао је Филиповић.

Подсјетио је да су иза домаћих привредника тешке године, које су обиљежили глобални проблеми, од пандемије вируса корона, преко кризе која је изазвана сукобом у Украјини до поскупљења свега што користе у изради финалног производа.

- Цистерну мазута смо раније плаћали око 15.000, а лани и до 54.000 марака. И све остало је поскупјело, тако да свака одлука која иде у правцу олакшавања пословања и растерећења привреде доприноси ублажавању посљедица свих проблема које смо имали прошле године - казао је Филиповић.

Предсједник Удружења дрвопрерађивача РС Дарко Партало каже да је одлука о неплаћању царине на репроматеријал који се користи за производе који се извозе потпуно логична, јер производ не остаје у земљи.

- То је за привреду од великог значаја, јер већину наших производа по аутоматизму чини конкурентнијим у Европској унији - казао је Партало за “Глас”.

Он је додао да када је у питању дрвопрерада, репроматеријал који је ослобођен царине углавном стиже из Русије и Кине.

- Нажалост због рата љетос је стао увоз шперплоча из Русије, а били смо баш велики увозници, више од 100 шлепера годишње и та одлука штедјела нам је око 200.000 евра. Од те шперплоче производили смо вишеслојне подове које смо извозили даље у ЕУ. То је сада блокирано, али одлука је у сваком случају добра и надам се да ће постати трајна - казао је Партало.

У Министарству спољне трговине и економских односа БиХ навели су да Савјет министара у складу са Законом о царинској тарифи на годишњем нивоу усваја ову привремену мјеру с циљем подршке домаћој привреди, њеном конкурентнијем и повољнијем пословању те задржавању постојећих радних мјеста и новом запошљавању.

Одлуком која је на снази до 31. децембра ове године обухваћене су 63 тарифне ознаке из прехрамбене, текстилне, обућарске, металне и других индустрија.

- За велики број привредних субјеката доношење ове одлуке је од великог значаја за опстанак производње, с обзиром на снажан удар на привреду током пандемије и односи се на око 40.000 радника - навели су у ресорном министарству.

Услови

Уз царинску декларацију, ради остваривања права на увоз робе са смањеним царинама, подноси се потврда Министарства спољне трговине и економских односа да ће се роба користи у властитој производњи.

Осим тога потребна је и потврда Спољнотрговинске коморе БиХ да се роба не производи у БиХ или да роба домаће производње не задовољава потребе привреде и тржишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана