Немарна предузећа ризикују казне

 Анита Јанковић Речевић
Немарна предузећа ризикују казне

БАЊАЛУКА - Обвезници у Српској дужни су да Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) до 28. фебруара предају финансијске извјешатаје за прошлу годину с циљем прикупљања што већег броја квалитетних података, а они који то не ураде ризикују казну и до 3.000 марака.

Истакао је то у петак на конференцији за новинаре вршилац дужности директора АПИФ-а Горан Бобар апелујући на све обвезнике да озбиљно схвате тај задатак и на вријеме предају извјештаје.

- Пријава је већ неколико година могућа и електронски. На нашем сајту налазе се сви потребни обрасци, а они којима није јасно како да се пријаве могу позвати наше службе које ће им помоћи да то ураде - рекао је Бобар.

Он је истакао да велики број привредних друштава не предаје извјештаје, иако је то законом предвиђено, што представља проблем и за пројектовање буџета, планирање, извјештавање, јер се не располаже са довољно квалитетним подацима. Додао да је то посљедица недовољне посвећености, како АПИФ-а тако и Пореске управе, због чега ће од сада више радити када је ријеч о том питању.

Бобар је навео да је лани извјештаје предало 10.400 обвезника, док њих 7.600 то није учинило.

- Дошли смо до сазнања да је међу онима који нису предали извјештаје око 600 њих у стечајном или предстечајном поступку, а преосталих 7.000 је избјегло ту обавезу. Због такве ситуације, у договору са Министарством финансија РС и Пореском управом, која је задужена за контролу предаје извјештаја, покренули смо одређене активности, односно Пореска је уназад два мјесеца слала опомене обвезницима, радиће ове године интензивније на контролама па се надамо већем броју пристиглих извјештаја - истакао је Бобар.

Подсјетио је да су предвиђене казне за оне који не предају извјештаје и то за друштва 2.000 КМ, а за одговорно лице 1.000 марака.

- Циљ није репресија већ искључиво прикупљање података - нагласио је он.

Руководилац службе продаје у АПИФ-у Владимир Благојевић каже да је у прошлој години забиљежен значајан раст новооснованих предузећа у Српској у односу на 2021. годину.

- Лани је основано 1.046 предузећа, што је за 190 више у односу на 2021. годину. Највише новооснованих предузећа било је у дјелатности производње електричне енергије, затим у области савјетовања, рачунарског програмирања, изградње стамбених и нестамбених зграда те у дјелатности неспецијализоване трговине на велико - казао је Благојевић и додао да Бањалука предњачи по броју новооснованих предузећа, а у топ пет градова нашли су се и Бијељина, Приједор, Требиње и Добој.

Благојевић је навео да је од укупног броја новооснованих субјеката у прошлој години највећи број страних оснивача било из Србије, њих 113, затим 82 из Словеније, по 24 из Аустрије и Хрватске, 17 из Русије.

Угашена предузећа

Владимир Благојевић је рекао да је лани угашено 246 пословних субјеката, што је за 55 одсто мање у односу на 2021. годину.

- Истовремено 2022. године покренуто је 75 стечајних поступака, док су годину раније била покренута 124 стечаја. Пад је забиљежен и у броју покренутих ликвидација - казао је Благојевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана