Нечувено: Радници "Нова ДИПО" поштом добили отказ

ГС
Нечувено: Радници "Нова ДИПО" поштом добили отказ

ГРАДИШКА - Радницима "Нова ДИПО" Горњи Подграци из Градишке послана су рјешења о отказу путем поште, но нико неће да прими, казао је за "Независне" Мирослав Станић, представник радника овог предузећа, који каже да је прошло мјесец и по откад су послати кући, а још немају никаква примања.

Он истиче да не знају шта да раде, а с обзиром на то да немају осигурања нити се могу лијечити.

"Јуче је народни посланик Радислав Дончић питао министарку финансија РС Зору Видовић какво је стање са дрвном индустријом, а она је рекла да Пореска управа РС треба да иде у принудну наплату. Дончић је тада рекао да 'Нова ДИПО' дугује око седам милиона КМ. Сада ћемо да видимо шта ће се ријешити, али не вјерујемо никоме док нешто не ураде", истакао је Станић.

Додаје да су били на састанку са власником овог предузећа, Љубомиром Ћубићем и његовом кћерком, на којем им је дато обећање да ће се нешто ријешити, но и даље нема никаквог помака.

"Од 31. јануара је овако, стижу рачуни, не може се овако издржати. Планирамо се састати и са градоначелником Градишке, који је претходно рекао да ће нам помоћи колико може. Нама је битно да можемо ићи на биро, да имамо примања. Остало нас је стотињак радника, и неких двадесетак пензионера који не могу остваривати своја права. Али, треба живјети сваки дан, знате колико кошта само један хљеб, а тек нешто друго", истиче Станић.

Према његовим ријечима, битно им је да им дају рок до кад би све требало трајати, а како би значо шта ће даље и како ће преживјети.

Из Пореске управе Републике Српске су за "Независне" казали да су укупне доспјеле неизмирене обавезе "Нова Дипо" Горњи Подградци, Градишка, закључно са 31. јануаром износиле 7,6 милиона КМ.

"Овај порески обвезник је за те обавезе имао одобрено рјешење о одгођеном плаћању од стране Министарства финансија Републике Српске. Међутим, 'Нова Дипо' није редовно измиривао обавезе по одобреном рјешењу о одгођеном плаћању, о чему је Пореска управа РС обавјестила Министарство финансија РС, које је тај репрограм и раскинуло. Поред тога, Пореска управа Српске је покренула поступак принудне наплате и блокирала рачун 'Нова Дипо'", појаснили су из Пореске управе РС

Такође, како додају, сва покретна имовина овог предузећа, пописана у регистру залога биће предмет продаје.

"То ће бити искориштено за измирење доспјелих а неплаћених обавеза овог пореског обвезника, а ићи ће се и у продају непокретне имовине 'Нова Дипо'", закључују из Пореске управе РС.

Подсјећамо, како смо раније писачи, 31. јануара Скупштина "Нова ДИПО" у потпуности је обуставила рад овог друштва. Иначе, у одлуци која је у нашем посједу пише да друштво "Нова ДИПО" Горњи Подградци нема економских услова за обављање дјелатности и наставак производног процеса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана