Наставља се градња велике гондоле Пале - Јахорина

Aгенције
Наставља се градња велике гондоле Пале - Јахорина

Пале - Почетком грађевинске сезоне настављена је изградња гондоле Пале - Јахорина, рекао је Вељко Голијанин, директор и власник фирме "Мајнекс" са Пала, која је извођач радова.

Голијанин истиче да тренутно граде објект на полазној станици, пробијају трасе за монтирање 40 стубова и опреме око гондоле.

До сада је урађен највећи дио припремних радова - прилазни путеви, пробијање трасе до међустанице, радови на излазној станици. То су неприступачни терени и изискују доста времена и рада.

Голијанин напомиње да се сваком стубу треба прићи камионима, дизалицама, а сваки стуб је посебан захват.

Према његовим ријечима, када се заврше припремни радови - то ће значити да је 80 посто посла обављено, јер монтажа опреме иде брзо и траје од два до три мјесеца.

Голијанин наглашава да је ово велики пројект, вриједан око 30 милиона КМ, те да имају око 40 посто незаокружене инвестиције.

"Упркос свему, нема застоја, радимо пуном паром, јер је пројект много захтјеван", напомиње он.

Овим пројектом бит ће проширене скијашке стазе на Јахорини за око десет километара. На тај начин бит ће ријешен и проблем паркирања на Јахорини и велике гужве.

Голијанин напомиње да је ово чисто еколошки пројект - планину спашавају од великог броја возила и викенд-колапса, а то је препознала и Влада Републике Српске, која ће помоћи да пројект буде успјешно завршен.

Извршна директорица "Мајнекса" Маја Хршум истиче да је гондола већ постала препознатљива као европски пројект, што говори и признање које су добили од Европског покрета у БиХ за најбољи пословно-туристички пројект у 2012. години.

Она наводи да је у априлу ове године у Бањој Луци Привредна комора Републике Српске организовала манифестацију "Најуспјешнији у привреди у 2012. години", гдје је као представник фирме добила признање за значајан допринос у женском предузетништву.

Хршум подсјећа да ће се гондола састојати од 40 стубова, 18 до међустанице на Равној планини, а 22 до самог врха. Полазна станица удаљена је 700 метара од магистралног пута Сарајево - Пале - Прача, на надморској висини од 920 метара.

Раздаљина до међустанице износи 3.100 метара и налази се на надморској висини од 1.411 метара на Равној планини, која посједује велики туристички потенцијал, а он се, ако буде правилно искориштен, може претворити у нордијски ски-центар.

Удаљеност до врха износи још 3.502 метра са надморском висином од 1.581 метар, а излази изнад хотела "Борд" на Јахорини, што знатно доприноси директној повезаности скијаша са стазом, те пјешака са улицом.

Укупна висинска разлика износи 661,10 метара, а укупна дужина трасе је 6.602 метара. Укупан капацитет једне кабине је осам путника, што омогућава превоз њих 2.000 током само једног сата.

Укупан капацитет паркинг-простора на полазној станици је 500 аутомобила и 35 аутобуса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана