Највише новца и даље иде у грађевински сектор

Милијана Латиновић
Највише новца и даље иде у грађевински сектор

БАЊАЛУКА - Инвестиције у Републици Српској лани су смањене за скоро 90 милиона марака у односу на годину раније, а највише новца уложено је у грађевинске објекте и просторе и то око 982 милиона КМ.

У Републичком заводу за статистику појашњавају да је ријеч о подацима који су добијени из годишњег извјештаја о инвестицијама којима су обухваћени сви пословни субјекти регистровани на територији Републике.

Статистика показује да је вриједност остварених инвестиција у прошлој години износила 1,789 милијарди марака, док су у 2018. години улагања била "тешка" 1,879 милијарди марака.

Према техничкој структури инвестирања, одмах након грађевинских објеката и простора налазе се машине, опрема и транспортна средства, у која је уложено око 720 милиона КМ, док око 86 милиона марака отпада на остале инвестиције.

Економисти истичу да је грађевински сектор на неки начин покретач развоја, јер се приликом изградње ангажују домаћа предузећа.

- Иако је дошло до пада инвестиција у прошлој години, грађевински сектор и даље предњачи. Улагање у грађевинарство је трајно добро. Будућност треба да буде и даље базирана на ангажману домаћих фирми, домаће радне снаге и употреби домаћих сировина - казао је економиста Зоран Павловић. Имајући у виду чињеницу да се Српска, као и остатак свијета, у овој години суочава са пандемијом вируса корона, Павловић додаје да је за очекивати да на крају ове године резултат буде још лошији када је ријеч о инвестицијама.

Секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала у Привредној комори РС Миле Петровић рекао је за "Глас Српске" да је грађевински сектор ускладио пословне активности са новонасталим режимом и поштује мјере, од личне заштите становништва до дезинфекције градилишта, те у овој години послује у смањеном обиму.

- Смањен капацитет радника с циљем спровођења мјера довео је до тога да је врло тешко причати о продуктивности привредних друштава у оваквим условима пословања. Област високоградње, посебно у дјелу станоградње, била је у константној експанзији у посљедњем периоду. Купци, како домаћи тако и они који живе и раде изван граница Српске, станове су уговарали и куповали већ од самог почетка градње и такво стање трајало је све до појаве пандемије - казао је Петровић.

Додао је да је у вријеме пандемије апсолутно стала продаја станова, а што за даљу посљедицу има директно обустављање градње већ договорених послова, као и планирање нових инвестиција.

- Охрабрује чињеница да се потражња за некретнинама сада већ вратила у оквире прије почетка пандемије, дакле иста је динамика тражње и под истим условима као у претходном периоду - истакао је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана