На све спремни за извоз пелета

 Милијана Латиновић
На све спремни за извоз пелета

БАЊАЛУКА - Након што су надлежни у Српској и ФБиХ ограничили цијену тоне пелета на 480 марака плус ПДВ, те најавили појачане контроле, произвођачи и продавци су се томе прилагодили, иако тврде да послују испод границе рентабилности, све да би рампа за извоз што прије била подигнута, јер ће, у супротном, угасити погоне, с обзиром на то да на домаћем тржишту нема потражње за тим енергентом.

Предсједник Асоцијације сертификованих произвођача пелета у БиХ Горан Ивановић рекао је да су произвођачи спремни да истрпе и ту ограничену цијену, обезбиједе довољне количине на домаћем тржишту, све с циљем укидање забране извоза.

- Готово да не постоји потражња за пелетом на домаћем тржишту, чак ни по овим нижим цијенама и уколико забрана извоза потраје, фирме ће бити принуђене да престану производити, не зато што желе да изврше притисак, већ зато што одржавање производње пелета мјесечно кошта и до 400.000 марака, а то нико не може да истрпи - рекао је Ивановић за “Глас”.

Додао је да су поједини произвођачи и дистрибутери “надували” цијене те да ће потрошачи у оваквим условима знати да казне оне који мешетаре.

- Сертификовани произвођачи су испоручивали пелет по цијенама нижим у односу на оне безобразно високе по којима су пелет нудили поједини. Примјера ради, један наш произвођач је продао пелет купцу из Грачанице и након што је видио да он препродаје по знатно вишим цијенама упозорио га је да му више неће продати ништа - казао је Ивановић.

Он је позвао све произвођаче да не калкулишу и да пусте и посљедњег домаћег купца да обезбиједи огрев.

- Свјесни смо да нико у БиХ није дочекао половину новембра без енергента. Није потребно да било ко држи залихе ако бар један купац није намирен, а тренутно на залихама у БиХ има око 30.000 тона пелета - рекао је Ивановић.

Коментаришући чињеницу да је прије неколико дана у огласима било немогуће наћи тону пелета за мање од 800 марака, а да су сада готово сви спустили на 561 КМ, Ивановић је рекао да произвођачи послују испод границе рентабилности, али да немају избора.

- Производња пелета не може да функционише без пласмана на инострано тржиште. Домаћи купци купују до половине јуна, потом се спремају за годишње одморе, а онда се поново пробуде крајем августа. У међувремену велика је потражња из ЕУ. Да је пуштен извоз у јулу и августу, ми бисмо били сада у много коректнијој ситуацији - тврди Ивановић.

Главни тржишни инспектор у Српској Радивоје Гаврић рекао је за “Глас” да је у контроли промета пелета у понедјељак одузето око 30 тона.

- Ријеч је о одузетом пелету који није имамо никакву документацију о поријеклу. Контроле су почеле од понедјељка и инспектори су на терену - навео је Гаврић.

Извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић рекла је да одједном никоме није рентабилна производња, а свима је познато да је доста пелета произведено док је све било јефтиније.

- Та њихова прича не пије воде. Многи су дизали кредите да би купили пелет и друге врсте енергената. Та очекивања појединаца да ће нам продавати тону пелета по 1.000 КМ нису реална, не само код нас, него не може толико ни у Европи - рекла је Марићева.

Ино-купци

Горан Ивановић је истакао да се произвођачи боре да сачувају иностране партнере те да су добили подршку Европског вијећа за пелет и “Bioenergy Europe”.

- Вјероватно су добили информацију од наших купаца из Италије и Словеније, упутили су нам писмо подршке, изразивши наду да ће забрана извоза ускоро бити укинута, да бисмо и даље били стабилан партнер нашим купцима у иностранству - истакао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана