На оснивање фирме мало ко помишља

Анита Јанковић Речевић
На оснивање фирме мало ко помишља

БАЊАЛУКА - Да епидемија вируса корона оставља велике посљедице по привреду свједочи и податак да је за пет мјесеци ове године у Српској регистрован свега 271 пословни субјекат, што је за око 32 одсто мање него лани.

Према подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) РС од јануара до маја ове године мјесечно су у просјеку регистрована 54 субјекта, за разлику од лани, када је тај број износио око 80, будући да су у првих пет мјесеци лани регистрована укупно 403 субјекта.

У АПИФ-у истичу да су међу првих пет дјелатности за које су се грађани опредјељивали приликом покретања бизниса углавном оне који се односе на услужне послове.

- Међу регистрованим пословним субјектима највише је оних који се баве изградњом стамбених и нестамбених зграда, а на другом мјесту су субјекти чији се опис посла односи на савјетовање при пословању и управљању. Слиједи рачунарско програмирање, друмски превоз робе и инжењерске дјелатности и с њима повезано техничко савјетовање - навели су у АПИФ-у.

Истичу да је и у јеку епидемије било могуће основати пословни субјекат, јер је регистрација била изузета из ограничења рада.

- Током априла ове године регистровано је 30 пословних субјеката, а и у том мјесецу су грађани највише оснивали дјелатности у вези са изградњом зграда и рачунарскима програмирањем. У топ пет дјелатности које су покретане током априла спадају и остали завршни радови у грађевинарству, трговина на мало преко поште или интернета те агенције за рекламу и пропаганду - истичу у АПИФ-у.

Бањалука како административни центар Републике Српске убједљиво је најпривлачнија онима који се баве приватним бизнисом.

- Највише пословних субјеката у првих пет мјесеци регистровано је на подручју Бањалуке и то 143. На другом мјесту је Бијељина са 32, а слиједи је Источно Ново Сарајево са 16 новооснованих субјеката те Градишка са 15 и Лакташи са 14 - казали су у АПИФ-у.

Економиста Зоран Павловић каже да је било очекивано да интересовање инвеститора буде смањено током епидемије, нагласивши да привреда трпи највеће посљедице од појаве вируса корона.

- Тренд пада броја основаних фирми може се очекивати и у наредном периоду. Релаксација мјера била је обећавајућа и дала је благи замах привреди, али ова нова ситуација у којој имамо раст заражених би поново могла успорити интерес за покретање бизниса, јер ће сви настојати да сачекају боља времена - казао је Павловић.

Неповољним оцјењује то што се услужне дјелатности најчешћи избор грађана приликом оснивања привредних субјеката.

- Услужне дјелатности не могу утицати на снажнији економски развој земље. Морамо се окренути природним ресурсима, дрвету, рудама - закључује Павловић.

 Процедуре

У Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге кажу да процедуре за оснивање пословних субјеката у Српској нису компликоване те да све може бити завршено кроз неколико дана.

- За најједноставнији облик оснивања привредног друштва, а то је једночлано друштво са ограниченом одговорношћу и са минималним новчаним дијелом оснивачког капитала од једне марке, потребно је да оснивач код нотара овјери потписе, код нас преда пријаву са потребном документацијом за оснивање привредног друштва и у комерцијалној банци отвори трансакциони рачун за пословање. Укупни трошкови су око 130 КМ - истичу у АПИФ-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана