Мартовски извоз оборио све рекорде

Данијела Бајић
Мартовски извоз оборио све рекорде

БАЊАЛУКА - Обим робне размјене Републике Српске са иностранством у првом кварталу ове године износио је 2,093 милијарде марака, а вриједност извоза у марту од 374 милиона КМ била је највиша од када се посматра извоз по мјесецима.

Показали су то подаци Републичког завода за статистику, према којима је пласман у иностранство у прва три мјесеца ове године износио 954 милиона КМ што је за 15,2 одсто више у односу на исти период лани.

Статистичари су израчунали да је увоз у првом кварталу ове године износио 1,139 милијарди што је за 3,9 одсто више него у истом периоду прошле године.

- Спољнотрговински дефицит у периоду јануар-март 2021. године износио је 184.475.000 КМ, док је покривеност увоза извозом била 83,8 одсто - навели су у Републичком заводу за статистику.

Додали су да се, у погледу географске дистрибуције робне размјене, у прва три мјесеца ове године највише извозило у Хрватску гдје је отишла роба вриједна 148 милиона КМ, те у Италију гдје је вриједност извоза износила 138 милиона.

- У истом периоду, највише се увозило из Србије и то у вриједности од 195 милиона КМ, као и из Италије, у вриједности од 169 милиона КМ - казали су Заводу за статистику. Посматрано по групама производа, највеће учешће у извозу остварује електрична енергија, а у увозу лијекови.

Директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић казао је за “Глас Српске” да охрабрују подаци да је проценат раста извоза много већи него увоза. 

- Повећање извоза показује да је настављен тренд опоравка и раста прерађивачке индустрије, који је почео прошле године.  Добро је да домаћа предузећа, која су извозно оријентисана, имају посла, јер на тај начин се поправља спољнотрговинска слика - казао је Ћорић.

Додао је да је стопа раста увоза много мања од стопе извоза због тога што је смањена потражња за робом широке потрошње, јер су мјере уведене због пандемије погодиле гране попут трговине, угоститељства и туризма.

Економиста Зоран Павловић рекао је да су стабилизацијом ситуације у Европи привредници у Српској добили нове пословне прилике, због чега је извоз значајно повећан у односу на прошлу годину.

- Извоз је за домаће привреднике једини спас, с обзиром на то да је куповна моћ становника Српске на ниском нивоу - казао је Павловић.

Плате и цијене

Из Републичког завода за статистику јуче су саопштили да је просјечна нето плата у Републици Српској у марту износила 978 КМ и у односу на исти мјесец лани номинално је била већа за 2,3 одсто, а реално за 3,1 одсто.

- Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу, мјерене индексом потрошачких цијена, у марту ове године у односу на исти мјесец лани, у просјеку су биле ниже за 0,8 одсто, док су у односу на фебруар ове године, у просјеку биле више за 0,7 одсто, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана