Малинари изнијели захтјеве пред откупљиваче: Без десет марака за килограм неће ни да беру

Милијана Латиновић
Малинари изнијели захтјеве пред откупљиваче: Без десет марака за килограм неће ни да беру

БАЊАЛУКА - Пред малинарима у Републици Српској је још једна неизвјесна сезона, јер је род “црвеног злата” испод просјека, а од цијене коју им понуде хладњачари зависи да ли ће уопште кренути у бербу, јер сваки износ нижи од десет марака по килограму за њих, кажу, значи дебели минус на рачуну и води ка уништењу засада.

Експанзија узгоја малина у Српској, посебно у Подрињу, почела је прије неколико година, када су многи засадили хектаре и хектаре обрадиве површине. Труда је требало много, а зарада је била солидна. Након тог златног периода услиједио је суноврат малинарства па је током једне сезоне килограм овог воћа плаћан свега 1,50 КМ, а прије три године цијена није прелазила 2,20 КМ, док је 2020. године за малине плаћано око 3,50 КМ.

Иако је и лањски род донекле подбацио, квалитет воћа је био изузетно добар, а откупна цијена достизала је и 6,80 марака по килограму.

Овогодишња берба, кажу малинари, требало би да почне кроз десетак дана.

Драгомир Павловић из Теслића, који узгаја малине на пет дунума, рекао је за “Глас Српске” да ће бити добро ако убере и 500 килограма по дунуму.

- Род ће бити испод просјека, с тим да је квалитет бар за сада добар. Откупна цијена још није позната, али ако остане на нивоу прошлогодишње, ја ћу искрчити малињаке. Необјашњиво је колико је све поскупјело од ђубрива па надаље, а да цијена рода остане иста. На основу свега тога све испод десет марака значи минус за произвођаче - рекао је Павловић нагласивши да хладњачари мудро ћуте и чекају до задњег часа да саопште цијену.

Да малињаци нису у добром стању потврђује и предсједник Удружења малинара Братунца, Сребренице и Милића “Виламет” Љубиша Алемпић, који наглашава да је на том подручју род смањен за више од 20 одсто.

- Малињаци нису ни приближно у стању у каквом би требало да буду. Берба ће почети мало раније него лани, већ око 10. јуна. Ријетки су засади који ће дати очекивани род - рекао је Алемпић.

Говорећи о откупној цијени истакао је да иако још није позната, малинари ни у ком случају неће пристати на ништа мање од 6,80 КМ, колико су откупљивачи прошле године плаћали за килограм, мада је и то, каже, мало.

Хладњачари тврде да још имају и робе од лани и да ће тржиште диктирати цијену, али да су мале шансе да ће она достићи десет марака по килограму.

- На десет марака произвођачу за килограм малине имамо још најмање четири марке трошкова за амбалажу и замрзавање, тако да је то онда 14 КМ, а тешко да ће извозна цијена бити толика, тако да је све још неизвјесно - рекао је власник хладњаче “Агро др” Петко Ранкић и додао да ове године неће бити довољно количина воћа.

Власник хладњаче “Агрос” Стаменко Катанић поручио је произвођачима који очекују цијену од десет марака да већ сада могу почети крчити малињаке, јер од те цијене нема ништа.

- Мора и произвођач мало да размишља главом потрошача. Оптимистична је варијанта да цијена остане на нивоу прошлогодишње. И у Србији се прича да ће почетна цијена бити између пет и шест марака - казао је Катанић.

Купина

Стаменко Катанић је рекао да је лани килограм купина плаћао пет марака те да ће ове године ситуација бити много другачија.

- Биће добро ако килограм купина буде и двије марке - поручио је овај хладњачар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана