Мале привреде тешко могу саме

Милијана Латиновић
Мале привреде тешко могу саме

БАЊАЛУКА - Заједнички наступ на свјетским сајмовима у “постковид” периоду био би велики искорак за привреднике региона, јер је веома тешко да мале привреде појединачно буду конкурентне, а на путу до тог циља треба да отклоне низ препрека и боље регулишу међусобне односе.

Оцјењују то представници домаће привреде коментаришући најаву да привреда региона, предвођена Коморским инвестиционим форумом западног Балкана (КИФ ЗБ6), креће у до сада највећу акцију за привлачење инвестиција да би што боље искористила велику шансу за развој шест економија региона у “постковид” периоду.

Наиме, на састанку Управног одбора КИФ-а договорено је да ће привреде западног Балкана заједно наступати на највећим свјетским сајмовима као што су “DubaiExpo2020”, “China International Emport Expo - CIIE” и Самит о западном Балкану у Берлину.

Предсједник УО КИФ-а ЗБ6 Марко Чадеж је рекао да се планира заједнички наступ у оквиру сајма увоза и извоза у Шангају те да ће привредницима из региона бити на располагању простор за сусрете са инвеститорима.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је за “Глас Српске” да је покренуто много иницијатива када је ријеч о Коморском инвестиционом форуму западног Балкана.

- На путу до оснивања заједничког тржишта потребно је отклонити све препреке да би била створена могућност за заједничко представљање на свјетском тржишту, јер ми мали када идемо појединачно веома тешко можемо да будемо конкурентни и да испунимо све услове које захтијева свјетско тржиште. Сигурно је да бисмо били атрактивнији уколико бисмо заједно наступили - рекао је Благојевић.

Нагласио је да би, из угла сваке појединачне земље, заједничко тржиште и заједнички наступи на свјетским сајмовима били веома корисни.

- Сада смо превише мали за велике послове - закључио је Благојевић.

Да је пред привредама региона, међу којима је и БиХ, још много посла на путу ка заједничком циљу сагласан је и потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић, који је истакао да је Коморски инвестициони форум западног Балкана добро замишљен, али да је све и даље углавном на декларативном нивоу.

- Заједнички наступи на свјетском тржишту и сајмовима треба да буду посљедица заједничких пројеката, којих тренутно нема. Наше привреде су и даље тотално подијељене. Превише је наглашена конкуренција између нас. Здрава конкуренција је пожељна, али је код нас тренутно на тржишту борба на живот и смрт. Још доста препрека треба отклонити. Није спорна жеља ка том заједничком тржишту, али је много посла још пред нама, да будемо ближи једни другима - рекао је Васић.

 Предности

Акциони план за заједничко регионално тржиште за период 2021-2024. године усвојен је прошле јесени на самиту у Софији у оквиру Берлинског процеса и представља наставак активности на унапређењу економске сарадње у региону ка пуноправном чланству у ЕУ. Предности регионалне сарадње огледају у уклањању препрека са којима се свакодневно суочава око 25.000 западнобалканских компанија које међусобно послују, изградњи заједничког тржишта и повезивању привредника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана