Лоше управљање гаси јавне фирме

Маријана Миљић
Лоше управљање гаси јавне фирме

Бањалука - Осам предузећа која су била у већинском власништву РС и локалних заједница угашено је у посљедње четири године, а њиховој ликвидацији углавном је кумовала лоше управљање.

Успостављањем регистра јавних предузећа Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) 2012. године, он је бројао 233 предузећа у власништву РС и локалних заједница, док је тренутно у њему евидентирано њих 225. Међу угашеним предузећима највише је комуналних - три. Катанац је стављен на топлане у Дервенти и на Сокоцу и Јавно-комунално предузеће "Градина" из Калиновика.

Угашено је и предузеће "Сава" из Брода, "Аутотранспорт" из Приједора, "Чајавец ПТ" из Бањалуке, "Инга" из  Градишке и некадашњи гигант прехрамбене индустрије "Сава" из Бијељине.

Предсједник Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС Драгана Врабичић каже да комунална предузећа због катастрофалног стања у које су доведена одлазе у стечај и ликвидацију.

- Предузећа су доведена у тај положај због катастрофалне наплативости услуга, лошег односа локалне власти према њима, али и политичких препуцавања. Поред тога, запослени  у комуналним предузећима имају ниска примања - казала је Врабичићева и додала да прогнозе и за многа предузећа која су преживјела нису оптимистичне.

Економски аналитичар Зоран Павловић истиче да предузећа у власништву РС и локалних заједница не представљају ништа друго него плијен који распоређују они који су на власти.

- До катастрофалне ситуације у јавним предузећима долази и због тога што на чело њих постављају кадар који није професионалан, већ се ради искључиво о онима који су заслужни за странку и добијање гласова. На крају као резултат имамо гашење тих предузећа јер су она у огромним губицима који се акумулирају у посљедње вријеме - казао је Павловић.

Нагласио је да подаци о гашењу осам јавних предузећа представљају сигнал одговорнима на нивоу РС и у локалним заједницама и да се може очекивати још таквих случајева уколико не буду предузете озбиљне мјере за одржавање њихове функционалности.

- У најгорој позицији су комунална предузећа јер се рачуни за комуналне услуге гомилају. У тим предузећима се једино одржава огромна запосленост, исплата плата је без уплате доприноса и стварају се нове дубиозе - рекао је Павловић.

Запослени

Према подацима АПИФ-а предузећа у власништву РС и локалних заједница су 2012. имала 26.920 радника, а на крају 2015. године 26.898. У АПИФ-у наглашавају да подаци о броју радника нису потпуно поуздани због тога што поједина нису доставила финансијске извјештаје.

Угашена јавна предузећа

"Топлана" Дервента

"Топлана" Соколац

"Градина" Калиновик

"Сава" Брод

"Аутотранспорт" Приједор

"Чајавец ПТ" Бањалука

"Инга" Градишка

"Сава" Бијељина

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана