Лажњаци круже од руке до руке

Жељка Кокот
Лажњаци круже од руке до руке

Бањалука - Све квалитетнији папир и напредније методе фалсификовања отежавају препознавање лажних новчаница па већина становника Српске несвјесно просљеђује лажњаке даље иако закон прописује да сви морају пријавити фалсификовани новац полицији.

У Централној банци БиХ крајем марта регистровано је 278 лажних новчаница конвертибилне марке. У 2014. заплијењена је 951 лажна новчаница, односно 368 лажњака мање у односу на претходну годину. На мети фалсификатора најчешће се налазе новчанице у мањим апоенима и кованице које су због брзине дистрибуције и мање вриједности подложне слабијим контролама приликом промета.

Становници кажу да не контролишу детаљно новац приликом куповине па се већина лажних новчаница налази у промету све док не дође до шалтера банке. Захваљујући одговарајућој опреми за провјеру исправности од почетка 2013. до краја марта 2015. године службеници у банкама су открили 36,2 одсто лажњака.

Цех брзини платила је и радница на бензинској станици “Нестро петрол” Рада К. која каже да је постала пажљивија откако је фалсификованих 100 евра, које је примила од купца, морала надокнадити из свог џепа.

- Дуго година радим овај посао и имам искуства у раду са новцем. Ипак, та новчаница је била савршене израде и напросто је било немогуће открити да је лажна - каже Рада и додаје да је лажна новчаница откривена приликом полога пазара у банку.

У Централној банци БиХ наглашавају да преварени грађани могу тражити одштету за одузети новац само од особе од које су примили фалсификат.

- За лажни новац се, за разлику од оштећеног, не може добити исправна новчаница исте противвриједности па не чуди што се фалсификоване новчанице најчешће просљеђују другим лицима - кажу у Централној банци.

Из ове институције савјетују упоређивање сваке наизглед спорне новчанице са другом јер се заштитни елементи могу провјерити постављањем на свјетлост без употребе додатне опреме.

- Праве новчанице домаће валуте имају рељефну штампу која се може осјетити под прстима као што су портрет и текстови на лицу, а сам папир је специфичан и може се на додир разликовати од обичног - кажу у Централној банци БиХ.

Наглашавају да су видљиви и оптички промјенљиви елементи који мијењају изглед или боју при промјени угла под којим се новчаница посматра, а окретањем новчанице према свјетлости видљиви су и водени знак и заштитна нит.

Омиљени лажњак

На мети фалсификатора најчешће се налази новчаница у апоену од 20 КМ. У прва три мјесеца ове године откривено је 209 лажних новчаница у овом апоену, 626 је пронађено у 2014, а 618 у 2013. години.

Елементи које има исправна новчаница

1. Када се новчаница посматра окренута према извору свјетлости унутар означеног дијела, могу се видјети означени стилизовани иницијали ЦБ БиХ у вертикалном низу наизмјенично латиничним и ћириличним писмом

 

2. Када се новчаница посматра окренута према извору свјетлости, заштитна нит са микротекстом ЦБ БиХ наизмјенично латиничним и ћириличним писмом види се у цјелости

 

3. Унутар петоугла на лицу и наличју новчанице налазе се елементи који треба да се уклапају у једну цјелину када се новчаница посматра окренута према извору свјетлости и не смију прелазити један преко другог

 

4. Зависно од угла посматрања, односно освјетљења, барон мијења боју

 

5. Зависно од угла посматрања унутар означеног елемента се може уочити једна или више апоенских ознака

 

6. Означени натпис и портрет на лицу новчанице су израђени у рељефној штампи и могу се осјетити под прстима

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана