Квалитет јача домаћу привреду

Маријана Миљић
Квалитет јача домаћу привреду

Бањалука - Привредна комора РС уручила је јуче признања за десет предузећа у Српској која су квалитетом производа допринијела развоју привреде.

Признања су уручена поводом манифестације "Избор најуспјешнијих у привреди Српске за 2017. годину" коју 15. пут заредом организује Привредна комора РС. Главне награде у склопу те манифестације требало је да буду додијељене синоћ на свечаности у Банском двору.

Признања су у увертири додијељена предузећу "Пчелица маја" из Билеће за линију производа свечаних хаљина за бебе, дјевојчице и маме, "Гранд прому" из Бијељине за кафу "голд" и "Графо Балкану" из Бањалуке за дрес "драј скин".

Признање је добила и "Дестилација Старовић" из Гацка за ракију "херцеговачки срчаник", "Мира" из Приједора за чајно пециво "златка", "Еденгарден" из Источног Сарајева за велики сунцобран и Нова дрвна индустрија "Врбас" из Бањалуке за столицу "јелена".

Бањалучки "Вигмелт" признање је добио за металне ормаре, теслићки "Монс продукт" за козји сир, док је лакташки "Ветекс" награђен за производњу геотекстила.

- Већ 14 година производимо програм за бебе, а са производњом свечаних хаљина почели смо прије двије године и оне су круна нашег рада. Гашењем фабрике "Билећанка" много жена је остало без посла, тако да имамо добрих радника. Тренутно имамо 23 запослених, а ове године планимо да тај број достигне 30 - казала је главна дизајнерка у предузећу "Пчелица Маја" Маја Арсеновић.

У "Мири", која запошљава 358 радника, истичу да је награда подстицај за даљи рад.

- Изузетно смо задовољни што смо награду добили у години када обиљежавамо девет деценија постојања. Потрошачи су остали досљедни квалитету и традицији - рекла је Марина Цвјетићанин из предузећа "Мира".

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић рекао је да сви показатељи говоре да прерађивачка индустрија биљежи стални раст извоза и броја запослених, али да је забрињавајући тренд одласка радника.

- Треба да буду повучени конкретни потези који ће створити услове да задржимо раднике и вратимо неке од оних који су отишли. То је могуће постићи растерећењем привреде, повећањем плата и стварањем бољих услова рада - казао је Ђурић.

Нагласио је да је потребно већу пажњу посветити образовању кадра који је потребан привреди.

- Треба да буду обезбијеђене стимулације за оне који одлуче да се баве привредном дјелатношћу - казао је Ђурић и изразио очекивање да ће кроз програм економских реформи, који је у већој мјери у реализацији, бити испоштовано оно што је и најављено у смислу побољшања услова привређивања.

Награђена предузећа

"Пчелица Маја" Билећа

"Гранд пром" Бијељина

"Графо Балкан" Бањалука

"Дестилација Старовић" Гацко

"Мира" Приједор

"Еденгарден" Источно Сарајево

Нова ДИ "Врбас" Бањалука

"Вигмелт" Бањалука

"Монс продукт" Теслић

"Ветекс" Лакташи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана