Крај стечаја бијељинске “Шећеране” ни на видику

Милијана Латиновић
Крај стечаја бијељинске “Шећеране” ни на видику

БИЈЕЉИНА - Виши привредни суд у Бањалуци уважио је приговор смијењених чланова Одбора повјерилаца бијељинске Фабрике шећера у стечају, чиме све одлуке нове Скупштине повјерилаца падају у воду.

Потврдио је то за “Глас Српске” бивши предсједник Одбора повјерилаца “Шећеране” Војислав Николић, који је са колегама упутио жалбу Вишем привредном суду у Бањалуци.

- Доказали смо да смо смијењени мимо Закона о стечају те да су све одлуке које су нови Одбор и Скупштина донијели незаконите. Враћамо се на почетак. На потезу је стечајни судија који би требало да закаже Скупштину повјерилаца на којој ћемо ријешити ово питање онако како је од почетка требало да буде ријешено. Ми остајемо у Одбору и Скупштини, а мјеста колега који су продали своја потраживања треба да се допуне новим повјериоцима - појаснио је Николић.

Подсјетио је да је ово већ виђен сценарио када је ријеч о “Шећерани” јер је по истом “рецепту” прије неколико година смијењен Фаик Мухић који је након жалбе и судског процеса који је трајао неколико мјесеци враћен у Одбор.

Стечајни управник “Шећеране” Небојша Матић истиче да би, у складу са епидемиолошком ситуацијом, Скупштина повјерилаца могла бити заказана у марту.

- Све ово што се дешава одгађа окончање стечаја, који је већ могао бити завршен, да се све ово није искомпликовало - рекао је Матић и додао да је питање да ли ће ишта бити ријешено и за пола године. Матић је поновио да је за куповину “Шећеране” заинтересовано зворничко предузеће “НСГ Рент” које за некадашњег семберског гиганта нуди три милиона марака, а уплатило је и депозит од 50.000 КМ.

- Иако је Одбор повјерилаца дао позитивно мишљење о овој понуди, ништа не може бити ријешено без Скупштине. Остаје нам само да чекамо - рекао је Матић.

Имовина “Шећеране” продавана је годинама по цијени од десет милиона марака. Осим Бањалучанина Горана Вајкића, који је мјеркао “Шећерану” и за њу нудио 6,9 милиона марака, за то пропало предузеће биле су заинтересоване и фирме “Солтист” и “Саријел” из Турске.

Послије њих, у трку за некадашњег гиганта ушла је и компанија “Нива” из Жабља у Србији. За Фабрику шећера у стечају био је заинтересован и потенцијални купац из Кине Драган Гуру Ђурагин, а на листи заинтересованих била је и фирма “Унимонт” из Лознице, као и фочанска компанија “Павгорд”. Фабрика шећера у стечају је од 2015. године.

Купац чека одговор

Небојша Матић је рекао да на потез стечајног судије чека и заинтересовани купац, фирма “НСГ Рент” из Зворника.

- Та фирма је уплатила депозит, платила документацију и траже да им се достави одговор да ли је њихова понуда прихваћена или није - рекао је Матић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана