Комшије поново шопингују у БиХ

Милијана Латиновић
Комшије поново шопингују у БиХ

БАЊАЛУКА - Да су се комшије вратиле да шопингују у БиХ потврђује податак да је за прва четири мјесеца ове године странцима који су пазарили робу код нас одобрен поврат близу три милиона марака ПДВ-а, док је за цијелу прошлу годину одобрен поврат 7,5 милиона КМ.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, од јануара до краја априла ове године на њихову адресу стигло је 68.329 захтјева за поврат ПДВ-а, за купљену робу у вриједности 20,1 милион марака.

У току прошле године добили су 193.660 захтјева за поврат пореза на купљену робу у вриједности 51,78 милиона марака.

- У БиХ су највише куповали грађани сусједних земаља, Србије, Хрватске и Црне Горе, а најчешће је било ријечи о роби широке потрошње - навели су за “Глас” у УИО.

Извршна директорица приједорског Удружења за заштиту потрошача “Дон” Муриса Марић рекла је да је већ познато да пограничне општине профитирају од комшија који често пазаре у нашим маркетима.

- Пријатно сам изненађена да је толика цифра, посебно ако знамо да се у Хрватску не може пренијети готово ништа. Очигледно на одређеним граничним прелазима ипак може. За нас је добро да то све функционише, да купаца из региона има. С друге стране, то су показатељи и да је та роба широке потрошње код нас ипак за нијансу јефтинија него у сусједним земљама - рекла је Марићева.

Право на поврат ПДВ-а остварују физичка лица која немају пребивалиште у БиХ, а захтјев за поврат пореза подноси се на обрасцу “ПДВ-СЛ-2”, који на захтјев купца, односно страног држављанина попуњава продавац у три примјерка, од којих оригинал и једну копију даје купцу, а другу копију задржава у својој документацији.

Странац који је обавио куповину у БиХ обавезан је при напуштању царинског подручја дати царинској служби на увид купљену робу, оригиналне рачуне и попуњен образац “ПДВ-СЛ-2” у оригиналу. Купцу се захтјев за поврат ПДВ-а одобрава ако у року од три мјесеца од дана издавања рачуна достави оригинал обрасца “ПДВ-СЛ-2”, овјерен од стране Царинске службе, продавцу од којег је роба купљена, а укупна вриједност робе са ПДВ-ом треба да буде већа од 100 КМ.

Изузетак

У Управи за индиректно опорезивање БиХ наводе да се право на поврат ПДВ-а не односи на изнесена минерална уља. Осим тога, поврат ПДВ-а није могуће тражити ни за купљени алкохол, алкохолна пића и прерађевине од дувана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана