Комшијама куповина у БиХ и даље исплатива

Милијана Латиновић
Комшијама куповина у БиХ и даље исплатива

БАЊАЛУКА - Странцима који су од јануара до краја септембра ове године шопинговали у БиХ одобрен је поврат 7,3 милиона марака ПДВ-а.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, странци су за девет мјесеци ове године широм земље пазарили робу вриједну 50,44 милиона марака, а судећи према пристиглим захтјевима за поврат пореза, највише иностраних купаца у БиХ било је из Хрватске, Србије и Црне Горе који су овдје углавном пазарили робу широке потрошње.

- Укупан број пристиглих захтјева за девет мјесеци ове године је 166.282 - навели су за “Глас Српске” у УИО.

Према њиховим подацима, највише захтјева за поврат ПДВ-а у овој години било је на граничним прелазима Орашје, Увац, Шепак, Брчко и Зупци.

Поређења ради, за осам мјесеци прошле године на адресу УИО стигло је 94.865 захтјева за поврат пореза на купљену робу вриједности 25,6 милиона марака. Странцима који су од јануара до краја августа прошле године шопинговали у БиХ одобрен је поврат 3,7 милиона марака ПДВ-а.

Предсједник Удружења за заштиту потрошача “Звоно” из Бијељине Јован Василић каже за “Глас Српске” да се и из ових података Управе види колико су сви производи поскупјели.

- Из разговора са трговцима знам да није промет повећан у односу на прошлу годину, али су цијене више па се самим тим кроз поврат ПДВ-а враћа већи износ. Нема производа који није поскупио, али су очигледно те цијене код нас и даље нешто ниже него у региону па наше комшије из сусједних земаља долазе да пазаре код нас - рекао је Василић.

Истакао је да су лани у Бијељини били редови на бензинским пумпама јер су становници из пограничних подручја у Србији долазили да пазаре јефтиније гориво, али да је сада ситуација другачија с обзиром на то да је тај производ код нас много поскупио.

У УИО појашњавају да се захтјев за поврат ПДВ-а подноси на обрасцу “ПДВ-СЛ-2” који на захтјев купца, односно страног држављанина попуњава продавац у три примјерка, од којих оригинал и једну копију даје купцу, а другу копију задржава у својој документацији.

- Странац који је обавио куповину у БиХ обавезан је при напуштању царинског подручја дати царинској служби на увид купљену робу, оригиналне рачуне и попуњен образац “ПДВ-СЛ-2” у оригиналу. Купцу се захтјев за поврат ПДВ-а одобрава ако у року од три мјесеца од дана издавања рачуна достави оригинал образац “ПДВ-СЛ-2”, овјерен од стране Царинске службе, продавцу од кога је роба купљена, а укупна вриједност робе са ПДВ-ом треба да буде већа од 100 КМ - објаснили су у УИО.

Додали су да је купац, односно подносилац захтјева, дужан да продавцу достави број рачуна у банци уколико овјерени образац за поврат пореза доставља поштом.

Изузеци

У Управи за индиректно опорезивање наводе да се право на поврат ПДВ-а не односи на изнесена минерална уља (петролеј, дизел гориво, уље за ложење, екстра лако и лако специјално, моторни бензин безоловни, моторни бензин). Осим тога, поврат пореза није могуће добити ни за купљени алкохол, алкохолна пића и прерађевине од дувана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана