Код Вареша пронађени до сада највећи докази о значајним количинама злата и сребра

klix.ba
Код Вареша пронађени до сада највећи докази о значајним количинама злата и сребра

Британска компанија Адриатик Металс тврди да је код Вареша пронашла до сада највеће доказе о великим количинама племенитих метала скривеним испод површине тла.

Наиме, како преноси аустралски лист The West Australian, посљедње информације говоре да се на пререзу дугачком 24 метра начињеном на дубини од 226 метара метара налази 8,6 грама злата по тони земље, 332 грама сребра по тони земље.


На другом пресјеку дугачком 42 метра, са дубине од 222 метра, пронађено је 5,7 грама злата по тони земље, 245 грама сребра по тони земље, а у тлу су пронађени цинк (14,1 посто), олово (8,4 посто), бакар (1,4 посто) и барит (34 посто) који је основни састојак у рударењу барија, а користи се и за производњу боје и папира.

Ови проналасци долазе са локалитета познатог као Рупице. Како пише угледни аустралски лист, ријеч је о до сад најбољим резултатима испитивања проспекта локалитета када су у питању племенити метали и друга вриједна руда.

Стручњаци сматрају да су проценти и количине “драматичне”, у смислу да постаје збуњујуће који би елемент могао бити приоритет јер је “понуда” изузетна.

“Опет је потврђено присуство велико присуство очекиваних елемената, али и оних који су, према хисторијским записима, ријетко били вађени из овог подручја”, рекао је Гераинт Харис, један од челних људи Адриатик Метала.

Испитивање се тренутно врши са четири софистициране бушилице са дијамантним оштрицама, а сама компанија је све ближе коначном суду о исплативости копања на том подручју Босне и Херцеговине.

Испитивања се врше на подручју широком око 250 до 350 метара, до дубина од око 300 метара. Компанија Адриатик Метал жели проширити подручје испитивања, али зато мора чекати одобрење локалних власти.

Иначе, вриједност дионица Адриатик Метала утростручила се у посљедњих шест мјесеци.

Подсјећамо, друштво Estern Mining д.о.о које је у сто постотном власништву компаније Адриатик Металс Лимитед је 2013. године с Министарством за привреду Зеничко-добојског кантона закључило Уговор о концесији за истраживање и експлоатацију металичних минералних ресурса олова, цинка и барита.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана