Кинези траже партнере у РС

Маријана Миљић
Кинези траже партнере у РС

Бањалука - Кинески инвеститори обилазе предузећа у Српској у потрази за потенцијалним пословним партнерима, а први у реду нашли су се дрвопрерађивачи.

Представници фирми из Кине заједно са челницима српско-кинеске компаније "Сино-РС" посјетили су предузећа "Дрвопродекс" из Бањалуке и "Фагус" из Котор Вароша и разговарали о могућностима за заједничку производњу.

Замјеник директора компаније "Сино-РС" Борис Гашпар рекао је да је долазак кинеских инвеститора предузећима у Српској договорен приликом посјете предсједника РС Милорада Додика Кини у новембру прошле године.

- Након тог боравка Додика у Кини услиједиле су разне иницијативе и посјете кинеских инвеститора. Они испитују тржиште и настоје да сагледају све области Српске у којима би могли остварити сарадњу и улагати. Поново је једна група кинеских инвеститора код нас. Обишли смо "Дрвопродекс" и "Фагус" како би видјели на који начин би могли остварити сарадњу са њима - казао је Гашпар.

Бизнисмени из Кине остају у Бањалуци још неколико дана, али још нису прецизирали које ће још фирме посјетити.

- Представићемо им све потенцијале Српске и уговорити састанке који се тичу сектора за које покажу интересовање. Они су заинтересовани да улажу у разне области Српске - казао је Гашпар и додао да ће сличне посјете бити настављене.

У "Фагусу" су потврдили да су добили конкретну понуду за сарадњу.

- Кинески инвеститори су заинтересовани за заједничко улагање у производњу готових производа од букве за уређење ентеријера, које би пласирали првенствено на инострано тржиште. Ово је само почетак и први у низу састанака који би требало да воде ка заједничком улагању и сарадњи - рекли су у "Фагусу".

У "Дрвопродексу" нису могли да износе детаље разговора са кинеском делегацијом наводећи да то може учинити само директор Дарко Партало, али да је он на службеном путовању. У овом бањалучком предузећу, које се бави производњом паркета и подова, су истакли да су Кинези посјетили и њихове погоне и упознали се са начином рада и производним асортиманом.

Сарадња

Влада РС је почетком октобра прошле године потписала меморандум о разумијевању са компанијом "Сино-РС" с циљем економске сарадње.

Потписивањем овог меморандума био је предуслов за представљање и промоцију потенцијала РС код кинеских инвеститора. Сједиште компаније "Сино" је у Хонгконгу, а она је основала и филијалу у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана