Катанац повећава приказани промет

Марина Чигоја
Катанац повећава приказани промет

Бањалука - Дио пореских обвезника којима је Пореска управа РС забранила рад због неиздавања фискалних рачуна послије поновног отварања је увећао приказани промет путем фискалних каса и по неколико пута.

Пореска управа РС затворила је у првих пет мјесеци ове године 104 угоститељска објекта и трговинске радње због неиздавања фискалних рачуна. Објекти су затворени на 15 дана, а обвезницима су издати прекршајни налози "тешки" 63.200 КМ. У Пореској управи су истакли да велики број контролисаних пореских обвезника прије контроле није евидентирао промет, односно нису имали фискалне касе због чега су се први нашли на удару порезника.

Директор Пореске управе РС Зора Видовић каже да је дисциплина пореских обвезника знатно боља него у ранијем периоду када је казна за неиздавање рачуна била 500 КМ, али објекти нису затварани.

- Тада се обвезницима исплатило да плате казну и наставе по старом, а сада када затварамо објекте мислим да им се не исплати да избјегавају плаћање пореза. Код дијела обвезника које смо затворили послије поновног отварања је примјетан раст приказаног промета. Код обвезника код којих није дошло до повећања промета ни након што смо их затворили на 15 дана вјероватно и нема значајнијег промета - казала је Видовићева.

Она је истакла да ће Пореска управа и у наредном периоду пратити сваког обвезника који је био затворен.

- У случају да опет утврдимо да не поштују закон поново ћемо их затворити. Имамо пореских обвезника које смо више пута затварали, али и поред тога мислим да се дисциплина повећава. Дисциплина је посебно побољшана у бањалучкој регији - нагласила је Видовићева.

Инспектори Пореске управе РС у првих пет мјесеци ове године обавили су 972 контроле евидентирања промета путем фискалних каса.

Контроле

У Пореској управи РС су казали да се сви подаци из дневних извјештаја са фискалних каса анализирају и користе за процјену ризика контроле. Истакли су да ће сви порески обвезници чији приказани промет значајно одступа од просјека који су исказали обвезници који обављају исту или сличну дјелатност бити предмет поновне контроле.

- Пореска управа ће наставити интензивне контроле евидентирања промета путем фискалних каса - нагласили су у Пореској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана