Каса од индиректних пореза никад пунија

Милијана Латиновић
Каса од индиректних пореза никад пунија

БАЊАЛУКА - Опоравак привреде и раст потрошње донијели су, између осталог, за осам мјесеци ове године скоро 105 милиона марака више у заједничку касу у односу на рекордно прикупљене приходе од индиректних пореза у години прије пандемије.

У Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ навели су да су приходи од индиректних пореза за осам мјесеци ове године износили 5,363 милијарде КМ и већи су за 660 милиона у односу на исти период прошле године, те за 104,86 милиона марака у односу на рекордну 2019. годину.

Наводе да је износ у каси рекордан од успостављања УИО, а само у августу ове године прикупљено је 768 милиона КМ индиректних пореза што је за 186 милиона више у односу на исти мјесец лани.

Начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у УИО БиХ Ратко Ковачевић појаснио је за “Глас Српске” да је до раста прихода дошло усљед опоравка свих привредних активности након прошле године и ванредне ситуације узроковане вирусом корона.

- Забиљежен је значајан раст увоза, а самим тим је повећана и наплата увозних даџбина. Дошло је до значајног раста потрошње, а то значи и већу наплату ПДВ-а - рекао је Ковачевић.

Додао је да је забиљежен и већи износ наплаћеног ПДВ-а у унутрашњем промету који су пријавили и уплатили обвезници у својим пријавама.

Са друге стране економисти тврде да је уз све наведено на раст прихода од индиректних пореза највећи утицај имало поскупљење свих производа и раст трошкова живота.

- Поскупјело је све од горива, основних животних намирница, до грађевинског материјала. Сви ти елементи су значајно утицали на раст прихода од индиректних пореза. Пораст цијена је сигурно већи у односу на раст прихода, али сматрам да је глобална инфлација која ни нас није заобишла имала најзначајнији утицај - рекао је економиста Зоран Павловић.

Расподјела

Након што је УИО извршила поврат ПДВ-а привредницима у износу од 958 милиона КМ, нето прикупљени приходи, који су отишли у расподјелу корисницима за период јануар - август ове године, износили су 4,405 милијарди КМ и већи су за 543 милиона КМ у односу на приходе које су са јединственог рачуна корисници добили у истом периоду 2020. године.

Према подацима УИО за финансирање институција на нивоу БиХ отишло је 515 милиона КМ, ФБиХ је добила 2,428 милијарди, Република Српска 1,321 милијарду, а Брчко дистрикт 134 милиона КМ. Осим тога, по основу посебне путарине за изградњу аутопутева и изградњу и реконструкцију других путева, ФБиХ је добила додатних 136 милиона, РС 89,9 милиона и дистрикт Брчко 4,6 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана